03/24/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Досадно е, когато държавни институции системно не спазват правилата

Иглика Горанова

Липсва прозрачност и контрол при даването на държавни средства за неправителствените организации (НПО). Това показва изследване на Българския център за нестопанско право, което беше представено вчера.
Вторият проблем, на който са се натъкнали специалистите, е липсата на оценка за ефективността на проектите. Нито една институция не контролира изпълнението на проектите, реалните постижения на организациите и тяхната ефективност, обясниха от центъра. „Никой не проверява дали, ако са обявени четири конференции, те са се провели наистина, или са само на хартия“ уточниха оттам.
В тази нездравословна, но затова пък завидно устойчива среда на непрозрачност и тази година чиновници от Министерството на правосъдието се готвят да разпределят 750 хил. лв. между НПО-та, регистрирани в обществена полза. Така, както го прави от 2005 г. насам – без ясни правила. И без да е ясно защо. В допълнение - съставът на комисията, която раздава парите, и тази година ще бъде скрит зад Закона за личните данни, вероятно, за да няма кой да им държи сметка за евентуалните им решения. В същата мъглявина са заровени и отговорите на въпросите защо държавата държи да финансира с парите на данъкоплатците едни проекти, а отхвърля други без дори да се обоснове по какви причини го прави. Да не говорим, че ефектът от спечелилите проекти е дълбоко неясен за обществото освен безспорния факт, че някой е прибрал едни 50 хиляди лева за нещо. В условия на икономическа криза, в каквато се намираме в момента, подобно поведение е лишено от всякаква елементарна обществена логика.
Държим да отбележим, че в. „Класа“ предупреди за този проблем още през юни 2010 г., и направи няколко подробни разследвания по темата. Показахме как неправителствени организации прибират пари по проекти, за да отидат на екскурзия до Солун и да си организират няколко купона. И как всичко това се плаща от държавата. Сигнализирахме МП, че е недопустимо да се работи по тези правила, които са всъщност антиправила и даже стигнахме до съд. До месец Софийският административен съд ще трябва да се произнесе по нашата жалба срещу чиновници от МП, които отказват да вдигнат мъглата от начина, по който се оценяват въпросните проекти. Ако Темида се произнесе в наша полза, поне ще можем да предоставим информация за лицата, които оценяват проектите, и така да изпълним с някакъв смисъл призива за прозрачност на решенията. Защото освен че е неприемливо подобно поведение, каквото демонстрират чиновници от Министерството на правосъдието, е и много досадно, когато държавни институции не спазват правилата, които би трябвало да важат за всички.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване