03/24/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

ЕП одобри създаването на постоянен спасителен механизъм

С 494 гласа "за", 100 гласа "против" и девет "въздържали се" Европейският парламент подкрепи изменение с ограничен характер на Договора за ЕС, което позволява създаването на постоянен Европейски механизъм за стабилност (ЕМС). Това съобщиха от пресслужбата на ЕП вчера. Европейските депутати посочиха, че са удовлетворени от позитивните сигнали, подадени от държавите от ЕС за привеждането на междуправителствения механизъм в съответствие с рамката на общността, както и че отчитат оценките на председателите на Европейския съвет и на Еврогрупата.
Именно одобряването на споразумение за промяна на европейския договор с цел създаване на постоянен спасителен механизъм, очертаване на точните му контури и втвърдяване на бюджетната дисциплина и конкурентоспособността на европейските страни са сред основните теми на двудневния Европейски съвет на ръководители от ЕС, започнал вчера. По повечето точки вече е постигнато съгласие, поне на равнище валутен съюз. Не е постигнато все още съгласие обаче за начините за увеличаване на ефективния кредитен капацитет на сегашния помощен фонд до 440 милиарда евро (спрямо около 250 милиарда евро в момента). Засега вариантът, срещащ най-голяма подкрепа, е увеличението на гаранциите, но се очаква решението да бъде отложено за по-късно. Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че иска да разсрочи за пет години вноските на страната в бъдещия европейски спасителен фонд, отказвайки се от графика, приет на европейско равнище, предаде Франс прес.
Фондът трябва да разполага с 80 милиарда евро в обращение, а останалата част е под форма на гаранции. От тези пари Берлин ще плати най-големия дял - 22 млрд.
Други централни теми на съвета са ситуацията в Либия и Ирландия. Дъблин иска да издейства намаление на лихвите по отпуснатите му заеми, подобно на Гърция, но среща отказ заради нежеланието си да намали корпоративния данък - един от най-ниските в ЕС. Лидерите от ЕС прибавиха в дневния ред на срещата и ядрената безопасност след кризата в японската АЕЦ „Фукушима 1“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване