03/24/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Йеменската криза и саудитските интереси

Рева Бхала

Саудитският крал Абдула с Барак Обама. Снимка: Белия дом

Кризата в Йемен бързо ескалира и заплашва да възпламени втори фронт, който може да дестабилизира саудитското кралство. Има три ключови фактора за оставането на власт на президента Али Абдула Салех. Те са армията, племената и настроението на саудитските кралски особи.

Да започнем с армията. Армията в Йемен е разединена. Налице е противопоставяне, съсредоточено около президентския дворец в столицата Сана. Там се случва следното: Републиканската гвардия, командвана от сина на президента, заема отбранителни позиции около двореца.

Тези сили са обкръжени от сили, лоялни на ген. Али Мохсен, полубрат на президента, командващ северозападната дивизия и Първа бригада. Али Мохсен сега действа срещу президента и казва, че силите му са разположени, за да защитят протестиращите. Това е най-голямото разцепление в армията до момента. Предвид това разцепление възможността за сблъсъци между поддръжници и противници на Салех вътре в силите за сигурност се увеличава.

След това идва ред на племената. Йемен в същността си е племенно общество и най-голямата заплаха за Салех в това отношение идва от шейх Хамид ал Ахмар. Той оглавява хашидите, водещата племенна групировка в страната, и е лидер също на главната опозиционна група в партията “Ислях” (реформа).

Шейх Ал Акбар е много политически амбициозен. Той вижда в настоящата криза възможност да отстрани Салех и да вземе политическата власт в Йемен. В същото време обаче има много други племена, особено в племенната конфедерация Бакил, които са съперници на хашидите и които не искат племето Ахмар да вземе властта. Така че Салех поне има някаква възможност да маневрира в опита си да се възползва от тези племенни съперничества.

Третият фактор е Саудитска Арабия. Саудитците винаги са гледали на Йемен като на подчинен съсед и постоянен източник на нестабилност в региона. Саудитците предпочитат да имат до себе си слаба йеменска държава, като същевременно поддържат силни съюзи с племената в страната, които като цяло са лоялни на този, който плаща най-много.

Саудитците не подкрепят изцяло Салех в политическата криза в Йемен, но и не са го съвсем изоставили. Да не забравяме, че саудитците вече се занимават със заплахата от иранска дестабилизираща кампания в източната част на Арабския полуостров и са разположили въоръжени сили в Бахрейн за тази цел. А сега саудитците трябва да се тревожат и за Йемен. Те следят обстановката най-вече в северен Йемен, където бунтовниците от племето Хуси могат да въодушевят общностите на исмаилитите и шиитите в саудитското кралство.

В допълнение към това саудитците трябва да се тревожат и за сепаратисткия бунт в южната част на Йемен, а също и за продължаващата активност на Ал Каида на Арабския полуостров в Йемен, тъй като Йемен може да бъде използван като отправна точка за още стратегически нападения в Саудитска Арабия. И на всичко отгоре саудитците сега трябва да се тревожат за вероятността от гражданска война в Йемен.

Саудитците вероятно все още обмислят резервен план за Йемен, но е малко вероятно те да се застъпят за Салех на този етап. Ще е нужно да се разработи стратегия за смяна на Салех и удържане на възможно най-много от последиците, преди заплахата от гражданска война в Йемен да се превърне в реалност.

По БТА

Публикувана на 03/24/11 22:30 http://e-vestnik.bg/11362/yemenskata-kriza-i-sauditskite-interesi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване