03/24/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

КЗК: Картел се доказва след едногодишна процедура

Маргарита Димитрова
m.dimitrova@klassa.bg

Няма решение за картел в европейската общност, който се доказва за по-малко от година, каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ Петко Николов пред депутатите от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, които обсъждаха вчера пазара на горивата и цените им. Тримата министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, не участваха в обсъждането, а бяха пратили свои представители.
Преди десетина дни транспортният министър изпрати до КЗК писмо, с което поиска антимонополният орган да се произнесе дали има картел на пазара на горивата. Според Петко Николов от пръв поглед не се вижда картелно споразумение между бензиностанциите, защото е много силна конкуренцията между тях.
От началото на т.г. цените на горивата у нас стават все по-близки до средноевропейските, обясни зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов, който все пак подчерта, че остават на най-ниски нива.
Повече от 150 бензиностанции е проверила Комисията за защита на потребителите, съобщи нейният председател Дамян Лазаров. Не са констатирани нарушения при обявяване на цените.
Работната група продължава да обсъжда меморандума за горивата във финансовото министерство, обясни Маринела Петрова, директор на дирекция „Икономическа и финансова политика” в МФ. Мартин Димитров, председател на парламентарната икономическа комисия, призова да не се подписва меморандум, без депутатите да са информирани за ангажиментите, които ще поема правителството.
Според Иван Костадинов, търговски директор на „Петрол”, отмяната на изискването за смесването на дизела с биодизел е добра временна мярка, защото напрежението е прекалено голямо. Той обаче смята, че замразяването на цените на горивата може да издържи една седмица. Тези, които не го одобряват, ще намерят начини да се противопоставят, обобщи Костадинов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване