03/24/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Конфликтът в Либия вдига продажбите на изтребителя Eurofighter

„Блумбърг“

Военната намеса в Либия може да стимулира продажбите на бойния самолет Typhoon на Eurofighter GmbH. Въвеждането на забранена за полети зона срещу Муамар Кадафи е възможност за самолета на стойност 65 млн. паунда ($106 млн.) да покаже достойнствата си в реални военни действия.
Typhoon, изграден от BAE Systems Plc, Finmeccanica SpA и European Aeronautic, Defence & Space Co., участва в първата си мисия на 21 март като част от британските Кралски военновъздушни сили (RAF). В момента десет машини са дислоцирани в Италия, заяви Марко Валерио Бонели, говорител на Eurofighter.
„Никога не е излишен етикетът „използван в бойни действия“, казва Франсис Тъса, базиран в Лондон редактор на бюлетина „Дифенс аналисис“. Може единствено да ви е от полза.“
Eurofighter се конкурира с реактивни самолети като Rafale на Dassault Aviation SA, който патрулира във въздушното пространство на Либия и участва в мисии в Афганистан от 2002 г. насам, както и Gripen на Saab AB, който все още не е тестван в битка. Последната машина се произвежда в Швеция, чието правителство загатна за влизане в конфликта.
Трите самолета са сред моделите в съревнование за поръчка от Индия на 126 изтребителя, най-големия военен договор на пазара в момента. Другите са F/A-18E/F Super Hornet на Boeing Co., F-16 Fighting Falcon на Lockheed Martin и MiG-35. Европейските производители се борят и за контракти от Бразилия, Япония, Катар и Швейцария.

Ключов тест

Над 260 машини Typhoon вече са на въоръжение в RAF и военновъздушните сили в страните партньори Германия, Италия и Испания, както и в Австрия и Саудитска Арабия, които са единствените износни дестинации досега. Действията с коалиционните сили в реална бойна обстановка е ключов тест за самолета, твърди Бонели.
„Оперативната съвместимост е много важна за боен самолет, тъй като протича обмен на данни, особено в операция като тази“, казва той и допълва, че действащите в Либия машини Typhoon ползват също данни от системите за наблюдение и контрол от въздуха и безпилотните самолети, понякога от стотици километри разстояние. Акцията в Либия показа също, че моделът „има много бърза реакция“, като съпътстващият екип е бил само 100 техници.
Ролята на Typhoon обаче е ограничена до осигуряване на въздушно надмощие по думите на британското Министерство на отбраната, което означава, че изтребителят прехваща вражески самолети в полет и не напада наземни обекти – способност, която самолетите на RAF ще притежават едва през 2018 г. С бомбардировките са натоварени Panavia Tornado, проектирани през 70-те години.
Може би ще е нужен повече от един конфликт, особено такъв, в който участието на Typhoon е ограничено, за да бъде събуден интересът на купувачите, казва Ричард Абуалфия, вицепрезидент в консултантската компания Teal Group във Феърфакс, щата Вирджиния.
„Не мога да се сетя за оръжейна система, която е получила тласък на пазара след един-единствен конфликт“, споделя той.
Фактът, че Великобритания все още не е поискала трета доставка на Eurofighter и подобрен радар, ще понижи интереса на останалите държави. „Трябва да представят бюджетна пътна карта, която да гарантира дългосрочната привлекателност на самолета като средство за военни действия“, пояснява Абуалфия.
Засега няма информация за сблъсък на Typhoon с либийски самолети, казва Дъглас Бари, анализатор по военна авиация в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.
Eurofighter съобщи на 8 март, че базираната в Лондон BAE, най-голямата европейска компания за отбранителни технологии, е изстреляла лазерно насочвана бомба (тип Paveway IV на Raytheon Co.) от изпитателен самолет Typhoon – оръжие, което според Тъса може да бъде използвано в Либия.
„Ще е добре, ако Typhoon покачи износа, казва Тъса. При положение че са вложени толкова пари, не виждам причина да не го направи.“
Оперативният размах на Eurofighter в Либия е по-малък от този на Rafale на Dassault, който извършва бойни патрули над Афганистан от 2002 г. насам, а пет години по-късно пое и атаки по наземни цели в региона. Мултифункционалният самолет извърши различни операции в Либия от френската военновъздушна база Сен Дизие и самолетоносача „Шарл де Гол“ в Средиземно море.
„Използван е за мисии въздух-въздух, за нападения над наземни цели, разузнаване и дори като цистерна, изрежда полк. Тиери Буркар, говорител на френските военновъздушни сили. Напълно мултифункционален е. Можете да подготвите самолета и да изберете мисията по време на полета.“
Франция предлага Rafale за износ от 2000 г., но не е спечелила нито една поръчка, като претърпя неуспех в борбата за контракти от Южна Корея, Сингапур и Мароко. Либия изплува като потенциален клиент след посещението на Кадафи във Франция през 2007 г.

Конкуренцията на Rafale и Gripen

„Изумен съм колко сдържани са французите за представянето на Rafale в Либия“, казва Тъса, който наблюдава сектора от 15 години.
Либийските военновъздушни сили разполагат с над 100 руски самолета MiG, „голяма част от които са морално остарели или негодни“, заяви този месец Пентагонът преди въвеждането на забранената за полети зона. Освен това имат два изтребителя Dassault Mirage.
Gripen, чийто първи полет е през 1988 г. (две години след Rafale и шест години преди Typhoon), натрупа 150 хил. летателни часа и вече е с утвърдена репутация, макар никога да не е водил бойна мисия, казва говорителят Ласе Янсон. И добавя: „Това не е нещо, за което ни питат, когато предлагаме самолета. Повечето потенциални клиенти знаят, че Gripen е демонстрирал тези неща.“
Доставки на самолета са извършени в Южна Африка и Тайланд, но работата по сегашния модел може да бъде замразена през 2012 г., а подобреният модел ще влезе на въоръжение в шведските военновъздушни сили най-рано през 2017 г. Страната ще участва в либийския конфликт, ако се въведе по-ясна йерархия на командването, заяви премиерът Фредрик Райнфелд.
Американските изтребители в Либия са F-16 и F-15E Strike Eagle на Boeing, от които е машината, разбила се на 21 март след „повреда в уредите“, както обясни по-късно Пентагонът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване