03/24/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Няма контрол и прозрачност при даването на пари за НПО

Липсва прозрачност и контрол при даването на държавни средства за неправителствените организации (НПО). Това показва изследване на Българския център за нестопанско право, което беше представено вчера. Процедурата за оценяване на НПО, които кандидатстват за пари от държавния бюджет, е неясна, предупредиха още експертите. Те са констатирали, че при провеждането на конкурса в Министерството на правосъдието не се разбира по какъв начин се извършва оценяването на проектите, има ли квоти за одобрени проекти в различни сфери и какви са критериите, по които печелят.
„Не е ясно и как самата оценителна комисия извършва своята работа“, обяви Любен Панов от центъра за нестопанско право. В поредица от публикации „Класа“ също призова за по-голяма прозрачност в работата на 10-членната комисия, в която влизат представители на различни министерства и се оглавява от зам.-министър на правосъдието. През юни м.г. вестникът настоя членовете на комисията да излязат от анонимност и да обяснят защо предпочитат един проект пред друг.
Вторият проблем, на който са се натъкнали от центъра за нестопанско право, е липсата на оценка за ефективността на проектите. Нито една институция не контролира изпълнението на проектите, реалните постижения на организациите и тяхната ефективност, обясниха експертите. „Никой не проверява дали, ако са обявени четири конференции, те са се провели наистина, или са само на хартия“ обясни Георги Генчев. По думите му единственият контрол е на Сметната палата, и то по документи.
По повод на стартиралия тази година конкурс от центъра обявиха, че публикуването на формуляра за кандидатстване на неправителствените организации се забавил и вместо в края на февруари е бил обявен едва преди няколко дни. Крайният срок за кандидатстване е 8 април, което е крайно недостатъчно, предупредиха експертите. Общата сума, която ще се разпределя, е 750 000 лева. Миналата година предвидената сума беше 800 000 лева, но бяха дадени едва 150 000 лева. Конкурсът се провежда в правосъдното министерство, където се подават и документите. В периода 2005-2009 г. разпределяните средства са между 1,035 млн. лв. и 762 хил. лв. За да се решат проблемите, от центъра предлагат да се създаде фонд, който да разпределя част или всички средства за неправителствените организации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване