03/24/11 16:33
(http://www.klassa.bg/)

ООН има таен списък с либийски банкови сметки

Таен списък с банковите сметки на режима е бил направен в ООН, преди Съветът за сигурност да гласува санкции срещу Кадафи, разкрива „Кориере дела сера“. Така този път либийският народ няма да последва съдбата на народите на Панама, Нигерия и Хаити, които след падането на диктатурите загубиха дирите на банковите депозити, натрупани от режимите. Става дума за над 100 млрд. долара на Либийската банка, които да останат на либийците и след като Кадафи не ги управлява вече. Списъкът е една предпазна мярка, после някой да не каже, че тези пари не съществуват. Ясно беше, че либийският суверенен фонд управлява около 60 милиарда долари като инвестиции. Но не се знаеше, че тази сума е по-малко от половината от официалните резерви на Триполи. Много повече, отколкото във фонда, се намират в сметките на Либийската банка, разпределени в големи частни западни трезори.
Богатството на Либийската банка се изчислява на 102,9 милиарда долара. От тях само 2,4 милиарда се депозирани в МВФ като покритие на либийската квота в световната финансова институция. Други 17 милиарда долара са притежание на суверенния фонд, но депозирани в сметки на името на централната банка на страната. Останалата част от наследството - около 85 милиарда, принадлежат пряко на централния трезор на Либия. От около две седмици тези суми фактически са замразени в Европа и САЩ, въпреки че по тях още през февруари може би е имало движение.
Но все пак става дума за огромно наследство, на което бъдещото либийско правителство ще стъпи, за да възстанови страната, а за това много западни фирми ще се наредят на опашка.
В Италия Либийската банка има 9,86 милиарда долара. Институциите, в които тя ги държи, освен Banca d'Italia са Intesa Sanpaolo и Unicredit. Либийски авоари има и в Unicredit, Finmeccanica и Eni, като те също бяха замразени.
Въпреки че Италия е основният търговски партньор на Либия, във финансово отношение Триполи залагаше повече на Лондонското сити. Във Великобритания са концентрирани 14,4 милиарда долара на Либийската централна банка, разпръснати в банкови сметки в Hsbc, Barclays, Lloyd и, разбира се, Bank of England.
Дори във Франция парите на Либия са повече от тези в Италия. Те са в Banque de France, Bnp Paribas, Société Générale e Crédit Agricole.
В Швейцария не са открити сметки, вероятно преместени оттам след скандала със сина на Кадафи Анибал в Женева през 2008 г. Либийската банка обаче има авоари в Bank of New York Mellon, която е предпочитана от инвеститори от цял свят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване