03/24/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Подкрепяме Пакта за еврото, за да кандидатстваме за еврозоната

България ще се присъедини към Пакта за еврото. Това е позицията на българското правителство, заяви вчера пред депутатите премиерът Бойко Борисов, преди да отпътува за Брюксел за участие в заседание на Европейския съвет. На заседанието се очаква да бъде прието окончателното решение за ограничено изменение на Договора за функционирането
на ЕС във връзка със създаването на бъдещия Европейски механизъм за стабилност и да се постигне политическо съгласие по Пакта за еврото. Българската подкрепа е принципна, като на държава, чието присъединяване към еврото предстои, уточни още премиерът.
Няма да влезем в еврозоната днес или другия месец, но присъединяването ни към декларацията за Пакта за еврото ще направи възможността за бъдещото ни членство реална, аргументира се Борисов. Той посочи още, че ако днес не подкрепим този пакт, впоследствие няма начин да кандидатстваме за еврозоната. По думите му времето, в което България казваше безкритично "да" на всичко, което се иска от нас, е отминало.
„Финансовата и икономическата криза показаха, че политическото управление има нужда от подобряване и заздравяване. Затова и лидерите на еврозоната са се споразумели за пакта "Евро +". Целта е по-добра координация на средствата на европейските държави с цел повишаване на конкурентоспособността. Правителството на България не бива да остава извън този ключов пакт“, коментира от парламентарната трибуна премиерът Борисов.
Правителството вече е подготвило национален пакт за финансова стабилност, а мерките от него ще бъдат представени при обсъждането в Брюксел, заяви още той. Част от мерките са повишаването на конкуренцията и ограничаването на влиянието на монополните структури.
Най-малко 6 страни извън еврозоната - сред които България, Румъния, Полша, Литва и Латвия, ще се включат в Пакта за еврото. Дания вече официално потвърди присъединяването си към пакта, а Великобритания и Швеция избраха да останат извън него.


Ройтерс: Политическата криза в Лисабон заплашва мерките срещу дълговата криза

Политическата криза в Лисабон след оставката на премиера Жозе Сократеш може да попречи на евролидерите да приемат твърди решения за преодоляване на дълговата криза, предупреди Ройтерс. Пактът за еврото, който включва пакет от мерки за предотвратяване на разпространението на кризата в 17-членната еврозона, трябва да бъде приет от всички страни членки, а Португалия ще може да даде съгласието си едва след като сформира ново правителство. Това обаче може да отнеме два месеца. Премиерът в оставка Жозе Сократеш участва в Съвета на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване