03/24/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Преработват строителните отпадъци с 34 млн. лева

Рая Атанасова
raya.atanasova@klassa.bg

Експертните анализи досега посочват, че са нужни инсталации в 30 града на страната за преработката на строителните отпадъци, за която са необходими близо 34 млн. лева. Строителните отпадъци у нас се изчисляват на около 3 млн. тона годишно. Частни инвестиции ще се търсят за изграждането на инсталации за рециклирането им, съобщи на конференция „Инфраструктура и услуги в управление на отпадъците“ Теодора Желева, началник отдел в Министерството на околната среда и водите.
Най-много строителни отпадъци се образуват от индустриалните предприятия, от разрушаване на сгради, от изграждането и ремонта на пътища и жп линии, образуват се и голямо количество опасни отпадъци. Затова в новата стратегия за строителните отпадъци, която готви екоминистерството, задължение да намаляват строителните отпадъци ще имат фирмите. Ще се въведе изискването в строителството да се влагат определен процент материали от рециклиран отпадък. Предвижда се в началото изискването да важи за публични инвестиционни проекти при изграждане на сгради и пътища. Количеството им ще зависи от цената на проекта. В началото процентът, който ще се влага, ще е минимален - за сгради например 0,5%, за пътища 3%.
Планира се новият закон за управление на отпадъците да бъде представен за обсъждане до края на април и да влезе в сила до края на 2011 г
Трябва да внимаваме с изграждането на инсталации за рециклиране, защото в някои европейски страни такива съоръжения стоят празни, обясни Стефан Чокойски, управител на „Екопроект“.
Депонирането на строителните отпадъци е основният метод за обезвреждането им у нас. Към септември 2010 г. депонирането им става в 12 съществуващи общински депа за строителни отпадъци и 131 депа за битови отпадъци. Те обаче не отговарят на европейските изисквания. Строителни отпадъци се складират и в готовите 27 регионални депа за отпадъци. Масова практика също така е те да се изхвърлят на незаконни сметища. Фирмите в страната, които се занимават с разрушаване на сгради и инертни материали, имат общо 27 трошачни машини. Цените за депониране на смесените строителни отпадъци са ниски, варират от 0 до 18 лева на тон и не стимулират процеса. На депо Враждебна (София) например цената е 3,6 лева на тон.
Тази година ще трябва да рециклираме 24% от строителните отпадъци, предвижда стратегията за рециклиране на строителните отпадъци. Няма да имаме проблем с изпълнението на този показател, но трябва да убедим бизнеса да инвестира в преработката и в инсталации за рециклиране, коментира Желева. До 2020 г. трябва да достигнем 70% рециклиран отпадък от строителството, още през 2011 г. 18 на сто от бетона и скалните материали трябва да се преработват, при цветните метали -18 на сто, и при жп транспорта- 50 на сто.
В момента липсва механизъм за изпълнение на целите за оползотворяване, липсва система за информация на образуваните и рециклираните количества строителни материали. Проблем също е липсата на контрол от местните власти върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от строителство и разрушаване от битови източници, няма контрол на депата за неопасни и инертни отпадъци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване