03/24/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийският диктатор Асад по пътя на Кадафи - дави страната в кръв

Най-малко 100 души са били убити от полицията в южния сирийски град Дераа, разположен на 120 км южно от Дамаск, предаде АФП, като се позова на сирийски правозащитници и очевидци. Досега беше съобщавано само за 25 убити вчера и за общо 32 убити от миналия петък насам. Вчера любителски записи, качени в “ЮТюб” и “Туитър”, показаха кървавото потушаване на демонстрацията в Дераа. На кадрите се виждаха безжизнени тела по улиците и хора, окъпани в кръв.

Главната болница в Дераа съобщи, че вчера следобед там са били докарани телата на 25 протестиращи с огнестрелни рани, предаде Ройтерс. Според властите жертвите на протестите в Дераа са убити от въоръжени банди, които са струпали оръжие в джамията, около която се събират ежедневно противниците на режима.

След кървавите сблъсъци от вчера училищата в Дераа днес са затворени. Магазините също. Сутринта сирийски военни с автомати “Калашников” обикаляха из улиците на града. Разположени бяха и полицейски части, както и специални полицейски отряди за борба с безредиците. Днес над 20 хил. души участват в града в масово погребение на убитите, допълни друг правозащитник.

В Дераа има със сигурност над 100 убити и на града ще му трябва една седмица, за да погребе мъчениците си, е казал по телефона за АФП Айман ал Асуад, правозащитник от Дераа. Според друг правозащитник убитите в Дераа и околностите превишават 150 души.

От миналия петък Дераа е сцена на бурни протести срещу управляващите в Сирия. Те бяха организирани първо по призив във “Фейсбук”. Всеки ден протестиращите се събираха пред джамията “Омари” в центъра на града. В продължение на няколко дни техните протести прерастваха в сблъсъци със силите на реда.

Съседни на Дераа градове и села също станаха сцена на демонстрации, вдъхновени от вълната от протести в целия Близък изток, допълва АП. Сирийски правозащитни организации обвиниха властите в масови арести, сред които и този на известен блогър, предаде АФП.

Задържаният блогър Ахмад Хадифа е журналист и студент и е на 29 години. Той е бил арестуван тази сутрин от силите за сигурност, съобщи сирийската Обсерватория за правата на човека. През февруари Хадифа отново беше задържан за шест дни, но го пуснаха, без да му бъдат повдигнати обвинения. Сега той е арестуван заради дейността си във “Фейсбук” в подкрепа на протестите в Дераа.

Според правозащитната организация “Амнести интернешънъл” 93 души са били задържани през март в различни сирийски градове заради вълната от протести. Организацията смята, че действителният брой на задържаните може да е много по-голям. Става дума за хора между 14 и 45 години, сред които студенти, интелектуалци, журналисти и активисти.

Демонстрациите в Дераа и околностите й са безпрецедентни, отбелязва Ройтерс. Досега президентът на Сирия Башар Асад отказва да се вслуша в исканията на демонстрантите. ООН, Франция и САЩ осъдиха насилието при потушаването на демонстрациите. Франция призова управляващия елит за диалог и демократични промени, допълва Ройтерс. Едно от основните искания на протестиращите е отмяна на наложеното още през 1963 г. извънредно положение.

Активисти използват социални мрежи в интернет в опит да организират общонационални демонстрации след петъчните молитви. По непотвърдена информация се извършват масови арести, докато президентът Башар Асад се опитва да потуши безредиците. Според анализатори това е най-голямото предизвикателство пред режима на Асад, след като той пое властта от баща си през 2000 година.

“Правителството на Сирия трябва да уважава правото на мирни протести и да предприеме действия за законните оплаквания на хората”, отбеляза британският министър на външните работи Уилям Хейг. Германия също призова Сирия да прекрати насилието срещу демонстрантите. “Вълненията в арабския свят показаха, че стабилността не идва от насилието, а само чрез диалог и реформи”, подчерта германският дипломат номер едно Гидо Вестервеле.

“Отношението към Сирия трябва да е същото като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване