03/24/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Фирмите искат промени в отчисленията за такса депониране

Операторите на депа - общини или фирми, няма да бъдат стимулирани да намаляват количеството депонирани отпадъци, съобщи Ивайло Иванов, директор на звеното, което отговаря за екологията на „Солвей Соди“. Причината е, че отчисленията от новата такса депониране към регионалните екоинспекции се изчисляват на база площ, делено на брой години на експлоатация и количество отпадък. Така, ако отпадъкът намалява, вместо да намалява и таксата, тя ще се увеличава, обясни Иванов.
Бизнесът е задължен да плаща в една банка и в брой, вместо да предоставя банкова гаранция за отчисленията. Тези пари би трябвало да носят пари и за бизнеса и поне да се олихвяват, смята Иванов. Не е ясно също защо не се позволява парите да се усвоят накуп, а максимум по 20% на година. При евентуална инфлация тези пари просто ще се стопят, аргументира се Иванов. „Ще обмислим дали този начин на изчисление няма да стимулира намаляването на отпадъка, обеща Желева. Българската стопанска камара също поиска да се промени начинът за събиране, каза тя. За нас е важно, когато например депото трябва да се рекултивира, тези пари да ги има, допълни Желева.
Операторите на депа могат да не внасят пълния размер на отчисленията, съобщиха от екоминистерството. Заради кризата те могат да внасят по-малко средства, но когато дойде време да затворят и рекултивират старото депо, трябва да имат целия необходим ресурс, посочи Желева. Размерът на отчисленията обаче не може да бъде по-малък от 20% от таксата за масово разпространени отпадъци и не по-малко от 50% за опасни. В края на 2010 г. правителството реши, че през 2011 г. размерът на отчисленията ще е 3 лв./тон и поетапно до 2014 г. ще достигне 35 лв./тон. Целта е по-малко отпадъци да отиват на сметищата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване