03/24/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Цел на полското председателство е конкурентоспособна енергетика

Н. Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша

Програмата на полското председателство на ЕС през втората половина на годината е функция на опита на съществуващата в демократичния свят от 1989 г. Полша и предизвикателствата, пред които се изправя ЕС след Лисабонския договор. Основната ни задача е да отговорим на въпроса какъв ЕС искаме и да предприемем действия за неговото формиране в съответствие с нашите представи.
Тук ще се позова на опита на Полша, произтичащ от функционирането на Вишеградската група - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, които взаимодействат помежду си от 20 години. Преди нашите страни да се присъединят към ЕС, Вишеградската група беше своеобразна форма на упражняване действащите в съюза правила в микромащаб. За да могат страните ни да се приспособят към условията на общ европейски пазар, неограничен от митнически бариери, през 1992 г. създадохме Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA). От самото начало на членството ни в ЕС силно акцентираме върху необходимостта от укрепване на енергийната сигурност на всички страни членки. Енергийната криза от януари 2008 г., от която пострада и България, показа колко необходимо е това. През юни 2008 г., без да чака промени в съюза, именно в кръга на вишеградските страни Полша постави началото на тесен диалог по тази тема.
Тази година две вишеградски страни – Унгария и Полша – председателстват Съвета на ЕС и енергийният въпрос е една от основните теми в дневния ред. Унгарското председателство се съсредоточава върху енергийната сигурност на Европа. Полското председателство ще се стреми към запазване конкурентоспособността на европейския енергиен пазар посредством задълбочена дискусия за законодателни и незаконодателни решения. Въз основа на новите текстове в Лисабонския договор ще искаме да изработим механизми за осъществяване на солидарна и конкурентоспособна външна енергийна политика.
Икономическата криза показа, че като цяло ЕС не е най-добре защитен от последствията от такива извънредни ситуации. От друга страна, именно Полша е една от малкото държави, съумели до голяма степен да избегнат пагубното влияние на кризата върху икономиката. Базирайки се на този опит, ще искаме действия за укрепване на вътрешния пазар на ЕС, в който според нас е скрит неизползван потенциал за растеж на европейската икономика.

Източното партньорство е в интерес не само на нашия регион

За устойчиво икономическо развитие са необходими надеждни добросъседски отношения. През 2009 г. Полша заедно с Швеция внесе в дневния ред на ЕС въпроса за източните съседи на съюза – т. нар. Източно партньорство. Стартирането на проекта показва, че гласът на региона се чува в Брюксел. Това е много амбициозна инициатива и по-скоро европейска програма (от времето на чешкото председателство на Съвета на ЕС), предназначена за източните съседи на ЕС: Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна и Беларус. Източното партньорство предлага конкретни форми на политическата и икономическата интеграция в ЕС: установяване на политическо асоцииране, създаване на зона за свободна търговия, облекчаване на визовия режим и засилване на сътрудничеството в енергийната сигурност. Нашето виждане е, че този проект е в интерес не само на страните от нашия регион, но и на целия ЕС. Заедно с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност възнамеряваме да го промотираме, стремейки се между другото към постигане на напредък в либерализацията на визовия режим и търговията, а също така към засилване на икономическото сътрудничество.
Когато говорим за сигурността, не можем и не искаме да забравим за необходимостта от нейното разширяване в рамките на целия ЕС. Поради този факт ще полагаме усилия за повишаване на неговите способности в сферата на управлението на кризи.
Говорейки за голямата политика, често забравяме, че в нейното начало и край винаги се намират хората. Смятаме, че в Европа все още е скрит огромен интелектуален капитал. Искаме да повдигнем и този въпрос.
Естествено към тези теми ще добавим и въпросите, свързани с европейския дневен ред, вкл. поставяне началото на дискусия за новия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г.
Всичко това са намерения, но във всяко председателство има и малко непредсказуемост. За чешкото председателство това беше украинско-руската газова криза от 2008 г., а може би за настоящото унгарско председателство непредвидено предизвикателство ще бъде политическата обстановка в страните от Северна Африка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване