03/25/11 23:06
(http://e-vestnik.bg/)

Българинът срещу Европа (Не може прасе да не цикне)

Прасе, заклано за Коледа, в процес на пърлене. Следва разфасоване. Снимка: THC Фeрмeр

Изповедта на кмета на с. Катунци Георги Коцев за Европа развълнува нееднозначно зрители и читатели. Тя мина в предаването “Панорама” на БНТ, а после беше качена в YouTube и разнесена из “Фейсбук” и “линкната” в няколко издания в интернет (виж клипа по-долу).

“Ние ке им унищожим Европа. Не они нас! Ние ке им турим цапарагата! Не они на нас!” – така се изразява кметът и към това проникновение мнозина българи се присъединяват със симпатия, а други са стреснати от агресивното противопоставяне. (По въпроса какво е цапарага - не е ясно точно, на местен диалект нещо като цепеница, с която се удря или нещо като пранги, белезници).
Размислите на кмета за евроинтеграцията са своеобразна квинтесенция на българския начин на мислене, наричан понякога и байганьовски.

Независимо, че кметът казва неща, които будят симпатия и са разбираеми (например, възмущението му, че някакви инспектори искали да глобяват бабите, които продават на село буркани със сладко), някои негови оценки илюстрират колко е дълбоко разминаването на днешния българин от провинцията (и не само от провинцията) с цивилизацията.

Мнозина зрители и читатели в интернет изпаднаха във възхита от изповедта на кмета, което е симптоматично за обществените настроения. Някои негови разсъждения, например, че селото ще оправи България, а не курортите, където има измамници с хотели, умилява. Неговата увереност някак предизвиква респект. Той е от някакво затънтено село, но има достатъчно самочувствие и позитивизъм, пожелава на емигрантите и българите успех, надежда всички да се оправим, те да се върнат…

Същевременно кметът е неподправен примитив, мощен извор на провинциализъм.
Своеобразен връх в разсъжденията му е пламенната защита на обичая да се коли прасе в двора:
“Прасето ке го заколим хуманно?! Ми та ние, ако не се събéрем десет човека, да го потруфаме отгор прасето и да го заколиме и оно да не цикне… (б. р. - да не изквичи).
Ми то като не цикне едно прáсе  в една къща, все едно не е заклано, бе… Кви са тиа? Ток ке му пускали… Инжекцийки… Ма т’ва са… Ма такива простащини, аз не мога да рáзбера. Нека са съобразяват с нашия народ, с нашия начин на живот. Нашия… начин на живот!”
За кмета “цикането” на прасето, като го колят, е “нашият” начин на живот. Той не говори само от името на жителите на село Катунци. Той говори за българите въобще.
Характерно за българския провинциализъм е да говори от първо лице множествено число. Всички “ние” колим прасе, натиснем го 10 души, то да “цикне”, и ние да се кефим… Няма и идея, че някой друг може да е различен, да има други представи. Те такива, дето не са съгласни, са поевропейчени.
Този начин на говорене от името на всички, може да се види и във всички интернет форуми. И онези, които пишат в интернет, не се различават от кмета. Например - “ние” сме против “комунистите” и “за” Бойко.

“Ние” трябва да строим АЕЦ. А, както се оказва, няма да сме “ние”, а от този АЕЦ печелят енергийни фирми и посредници, руски строители и доставчици, и т. н. (както и от “Козлодуй”).

Когато става дума за лични предпочитания, средният българин обобщава – “ние”. Манталитет, характерен и за политиката за всичките 20 години преход. Но случките в политиката са само отражение на битовия светоглед.

В изповедта на кмета от Катунци прозират традиционните български изрази “Тоя ли, бе? Знам го аз”, “Тия ли, бе?”, “Те че ми кажат на мене”,  “Ай, да си гледат работата” (вариант – “Да вървят на майната си” и “Че им е.ем майката”),  и постулати като “От Искаро по-длибоко нема, от Витоша по-високо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване