03/25/11 13:20
(http://www.klassa.bg/)

НАТО поема контрола над забранената за полети зона в Либия


Западните съюзници и Турция сключиха договор да сложат край на цялата военна кампания срещу Муамар Кадафи под командването на НАТО до следващата седмица, предадоха британски и френски източници пред "Гардиън".

САЩ, Великобритания, Франция и Турция се споразумяха по трите направления на офанзивата - налагане на забранена за полети зона, на оръжейно ембарго и извършването на въздушни удари  под командването на НАТО, след като Франция направи отстъпление от позициите си и така успокои силното недоволството от страна на Турция относно обхвата и контрола на военната кампанията.

Смяташе се, че съглашението ще сложи край на няколкодневните противоборства между западните съюзници, но в крайна сметка се наложи то да получи зелена светлина от всичките 28 страни-членки на НАТО. В края на четиридневната среща посланикът и Генерален секретар на НАТО в Брюксел, Андерс ФогРасмусен, заяви, че НАТО се е съгласило да поеме командването над забранената за полети зона от американците. В Главната квартира на алианса бушуваха спорове всеки ден тази седмица. Расмусен се противопостави на водещи западни представители, като обяви, че органите на НАТО са били ограничени до командване над забранената за полети зона, но той намекна, че предстоят още преговори.

В рамките на договорената схема, прехвърлянето на командването към НАТО ще се осъществи най-късно в Лондон във вторник, когато участниците в коалицията срещу Кадафи ще се съберат в Лондон на специална конференция на "контактната група". Френски източници заявиха, че ръководителите на бунтовниците с щаб в Бенгази също ще присъстват в Лондон. Конференцията ще се проведе в две срещи: военен съвет, съставен от основните правителства участващи във военните действия, както и по-широко събрание, включващо арабските и африкански страни, посветено на бъдещето на Либия.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване