03/25/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Нова вълна тероризъм заплашва Израел

Ройтерс

Смъртоносните удари в Газа и вчерашният бомбен атентат в Ерусалим затвърдиха опасенията, че насилието между израелци и палестинци отново се увеличава след почти двугодишно затишие. Фактически игнориран за последните три месеца в момент, когато съседният Арабски свят потъва в размирици, 62-годишният близкоизточен конфликт бързо се върна към познатия цикъл от кървав атентат, репресивна мярка и контранападение. От вторник досега загинаха девет палестинци и един израелец.

Няма очевидна връзка между внезапното нарастване на насилието и революциите в Тунис, Египет, Йемен и Бахрейн или гражданската война и военната интервенция на Запада в Либия. Западни дипломати заявиха вчера, че не могат със сигурност да посочат конкретен фактор, задействал събитията. Но високопоставени израелски и палестински официални лица и западни дипломати предупредиха през последните месеци, че без осъществим мирен процес и надежда за палестинска държава, вакуумът почти със сигурност ще бъде запълнен от насилие. Мирните преговори са в застой от септември 2010 г.

Палестинските ракети, изстреляни от Газа, удариха вчера два града в Израел, раниха един местен жител и подтикнаха премиера Бенямин Нетаняху да заплаши управляваната от “Хамас” ивица Газа с продължителна “размяна на удари”. Нападенията срещу Беершеба и Ашдод последваха вълната от удари между Израел и ислямистки бунтовници на “Хамас” в анклава, при която от израелски огън загинаха четирима цивилни палестинци и петима палестински въоръжени мъже.
Бомба избухна вчера следобед близо до автобусна спирка в еврейски квартал в центъра на Ерусалим, отне живота на една жена и рани най-малко 30 души.
Полицията заяви, че това е първото “терористично нападение” в Ерусалим от седем години. В разгара на палестинските размирици, които започнаха през 2000 г. и продължиха пет години, палестинските екстремисти извършиха десетки, често смъртоносни бомбени атентати в Ерусалим.

Първоначално никой не пое отговорност за атентата, което да позволи да се направи връзка между нападението и смъртните случаи в Газа, където “Хамас” обяви извънредно положение, включващо евакуиране на всички обекти от значение за сигурността в случай на израелски въздушни удари. На Западния бряг, палестинският премиер Салам Фаяд осъди “терористичната операция” в Ерусалим, като заяви, че подобни актове накърняват палестинската кауза и противоречат на “легитимните стремежи на нашия народ да постигне свобода с мирни средства.”

ВРЕМЕ ЗА УДАРИ

Нетаняху изрази съжаление за израелския обстрел, при който във вторник в Газа загинаха четирима цивилни и заяви, че Израел не се стреми към ескалация на напрежението. Някои членове на кабинета му обаче отбелязаха, че ще е необходима по-широка офанзива в Газа, която да постави под контрол бунтовниците.
Триседмичната война на Израел в Газа в началото на 2009 г. отне живота на около 1400 палестинци и предизвика осъдителните критики на международната общност. След нея непокорните ислямисти не прекратиха напълно ракетния и минохвъргачен обстрел, но той бе значително по-слаб до миналия уикенд, когато в южен Израел станаха десетки експлозии, на които израелски самолети и артилерия реагираха с ответни удари.

“Нито една страна не е готова да поеме продължителен ракетен обстрел срещу свои градове и мирни жители”, заяви Нетаняху пред парламента. “Това може да доведе до размяна на удари и да отнеме известен период от време, но сме твърдо решени да атакуваме терористичните елементи и да ги лишим от средства за нападение срещу гражданите ни”, допълни той. През последните два месеца израелците изтъкнаха новия момент, че близкоизточният конфликт вече не е в центъра на вниманието, след като светът сега се занимава с бунтовете срещу арабските диктатори. Но трагедията с израелското заселническо семейство на Западния бряг, което бе намушкано до смърт в началото на март припомни, че насилието се спотайва под повърхността на нестабилното временно споразумение с палестинците, в сила от 1993 г.

ВЪТРЕШНО РАЗДЕЛЕНИЕ

Някои анализатори смятат, че ракетният обстрел от Газа през ...

Публикувана на 03/25/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11370/nova-valna-terorizam-zaplashva-izrael/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване