03/25/11 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Обама - мекият прагматик

в. Дейли телеграф

Барак Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

По време на дългата им, оспорвана битка за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2008 г., Хилари Клинтън се присмя на Барак Обама с телевизионен клип, в който никой не отговаря на звънящ телефон в Белия дом в 3 ч. сутринта. Въпросът беше: кого искат американците да вдигне телефона? “Някой, който е проверен и готов да ръководи в един опасен свят?”, както злокобният глас предложи - с други думи някой като Клинтън, за която се предполага, че е готова да води битки? Или някой като Барак Обама, който по онова време бе сенатор само от три години?

Когато се стигна до либийската криза, Обама образно казано остави телефона да звъни две седмици, а докато британците и французите призоваваха за могъщ отговор, не разговаря с Дейвид Камерън цяла седмица. Едва когато бронетанковите дивизии на Муамар Кадафи започнаха да превземат държани от опозицията градове и когато Арабската лига подкрепи забранена за полети зона, той промени мнението си, и то след като Хилари Клинтън - която сега, разбира се, следи как се отговаря на телефоните в Държавния департамент - и постоянният му представител в ООН Сюзан Райс го убедиха, че няма да е в негов интерес да му се стовари нова Сребреница.

Критици нарекоха това шикалкавене, и то си беше такова. Обама е прекарал по-голямата част от професионалния си живот в преподаване на право в Чикагския университет. Той рядко споменава за това, защото е политически непривлекателно. Когато обаче е изправен пред криза, той все още реагира като университетски преподавател - събира колкото се може повече информация и изслушва възможно най-много гледни точки преди да обработи цялата тази информация с висококачествения си мозък. Инстинктивните реакции по вътрешно убеждение не са силното му място, но това не означава, че той не знае какво прави по либийския въпрос.

Докато европейските интервенционисти са разочаровани главно от късното му включване в каузата, то у дома критиките валят от всички страни. Сенатори и от двете партии изразиха недоумение защо Обама не се е консултирал с Конгреса и настояха за съвместно заседание на двете камари, на което президентът да обясни целите на мисията. Нют Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите, който се стреми към републиканска партийна номинация за президентските избори догодина, нарече Обама “главнонаблюдаващ, а не главнокомандващ”, комуто липсва способността да води световната общност. Мит Ромни, друг потенциален съперник заяви, че на Обама му липсва външна политика.

Някои хора запитаха какви ги върши президентът с петдневната си обиколка на Латинска Америка в момент, когато страната фактически влиза във война. Докато френски, британски и американски изтребители (последователност, за която настоя Белият дом) се готвеха да атакуват южното средиземноморско крайбрежие, Обама и семейството му пристигнаха в Бразилия, като Мишел и двете момичета бяха облечени във внимателно съчетани карнаваленожълти дрехи. След исканията на обяснения от политици и журналисти във Вашингтон, той направи само едно кратко изявление в петък преди да потегли на обиколката си - и преди те да осъзнаят, че върху Либия ще завалят бомби - а след това отговори само на един въпрос по военната операция на пресконференция в Чили в понеделник.

Критиците му пропуснаха същината в много отношения. При все още действащите конфликти в Ирак и Афганистан, последното впечатление, което този президент на САЩ иска да създаде у американците е, че водят война на още един фронт. Ето защо той избегна мрачно обръщение към нацията от Овалния кабинет, докато първите ракети летяха в далечни тъмни небеса на същата дата, на която преди осем години започна операция “Иракска свобода”. Ето защо той държа пресата на разстояние и се ...

Публикувана на 03/25/11 22:49 http://e-vestnik.bg/11372/obama-mekiyat-pragmatik/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване