03/25/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Африка - лошите правителства обикновено се сменят от лоши правителства

в. Ванкувър сън

Според влиятелния британски икономист и писател Пол Колиър дори народните въстания в страни, разядени от корупция и лошо управление да успеят, няма гаранция, че икономическото им състояние ще се подобри. Лошите правителства обикновено се сменят от лоши правителства, заяви Колиър в телефонно интервю от Оксфордския университет, където преподава. “Освен това съществува тенденция да се идеализират новите управници”.

Колиър е автор на бестселъра “Милиард на дъното” (The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It), последван от “Война, оръжия и гласове на избиратели” ( War, Guns and Votes: Democracy in Dangerous Places). Най-новата му книга се нарича “Ограбената планета” (The Plundered Planet: How the Global Mismanagement of Nature Can Transform- or Tear Apart - the Developing World). Колиър е в списъка на най-големите мислители в света на списание “Форин полиси”, а след публикуването на първия му бестселър през 2007 г. е имал възможността да се срещне с десетки лидери и официални представители на много страни, както бедни, така и богати.

В Северна Африка, която преживя серия вълнения след избухналата преди три месеца в Тунис революция, Колиър вижда известни основания за надежда, че поне едно правителство ще бъде по-добро от предишното. “Рудиментарният начин, по който бяха свалени режимите - без участието на опозицията или бунтовническо движение - показва, че инициативата дойде от хората на улицата”, заяви Колиър. “Затова сега е още по-трудно да се предвиди какво ще последва”.

Трябва да се отбележи, че “непредвидимо” не означава непременно лошо, като се има предвид, че по стария сценарий нова група технократи идва на власт и разграбва държавата, както видяхме да се случва в Русия през десетилетията, последвали падането на комунизма. “Главна отличителна особеност в Северна Африка е това, че двигател на тези революции бяха действително прозрачните комуникации. Това е съвършено ново явление. Новата култура на проверка и контрол може да затрудни повторението на това, което се случи в Русия.”

Но, според анализа на Колиър, в Африка е много вероятно да се повтори ситуацията, възникнала при управлението на Борис Елцин - отслабване и загуба на централния контрол върху страната. Това може да доведе до високо равнище на несигурност, което от своя страна може да предизвика неспособност за привличане на инвестиции и, твърде вероятно - мощно изтичане на капитали, тъй като всеки, разполагащ с пари ще иска да се измъкне от страната. Така че, каквито и да са намеренията на онези, които се окажат на власт след успешни революции, на тях ще им бъде неимоверно трудно да изпълняват онези задължения и да предоставят онази справедливост, за които настояват хората от улицата.

Ако революционната вълна се разпространи на юг, към субсахарска Африка - където хората имат също толкова, ако не и повече причини за недоволство - перспективите са още по-мрачни. В Северна Африка младото поколение, излязло на улиците, е образовано и предано на идеите за прозрачност и отговорност. В субсахарска Африка вълненията може да изострят съперничеството между многобройните етнически групи.

Сценарият, развиващ се понастоящем в Кот д`Ивоар, където бандити, наричащи себе си млади патриоти върнаха страната в състояние на гражданска война в опита си да помогнат на сваления президент Лоран Гбагбо да се задържи на власт, има най-голяма вероятност да се повтори южно от Сахара, каза той.

Но дори в този размирен регион Колиър вижда известни основания за оптимизъм. В последната си книга “Ограбената планета” той описва как икономическият разцвет в периода 2005-2008 г. наля трилиони долари в най-бедните страни - много, много повече от чуждестранната помощ - и как това богатство беше почти изцяло присвоено и пропиляно. “Нов бум на природните ресурси може просто да повтори хода на историята”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване