03/25/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди хора протестират в Йемен срещу диктатурата на Салех

Тълпи от протестиращи по улиците се събраха в Йемен на "деня на сбогуването с диктатора" Салех. докато президентът отправи предизвикателна реч към поддръжниците си

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Сана, столицата на Йемен, за да призоват да се сложи край на 32-годишната диктатура на Али Абдула Салех, след като готовият да се сражава президент каза, че ще предаде властта единствено в "способни и отговорни ръце ".

В обръщение към голямото множество от собствените си привърженици по време на речта си по държавната телевизия по-рано в петък, Салех заяви, че е готов да се срещне с протестиращите, но предупреди, че тези които искат оставката му са били повлияни от 'Хутис' - въоръжена шиитска групировка на течението Шия Зайди , която иска автономия в северната част на страната, както и че са били подлъгани от "наркодилъри".

Салех беше президент на Северен Йемен, до обединението му през 1990 г. му с Юга, и от тогава управлява цялата страната.

Специален кореспондент на "Ал Джазира ", предаващ от Площада на Промяната (Тахир) на  столицата, където бяха убити 52-ма протестиращи миналия петък, каза, че Салех не е предложил почти нищо ново в речта си. От една страна, той е отправил предупреждение и заплахи срещу бунтовниците, а от друга - е обещавал реформи и е твърдял, че ще се вслуша в нуждите на хората.

Войниците, които са се обърнали срещу президента вече са се обявили в защита на протестиращите на площада и са стреляли във въздуха, за да разпръснат групата от поддръжниците на Салех, които са се опитали да достигнат до протестния митинг, след речта на президента.

Кореспондент на Алджазира допълни, че протестиращите са споделили за снайперист, който е стрелял и ранил един от войниците, охраняващи площада.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване