03/27/11 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Ди Кенън, преподавател в Кралската театрална академия в Лондон: Колин Фърт снима "Речта на краля" с личен треньор

Ди Кенън, преподавател от Кралската академия за драматично изкуство RADA, проведе открита дискусия със студентите и преподавателите в НАТФИЗ през уикенда. Дамата практикува една все още непозната за нашата страна професия - консултант по актьорско майсторство (Acting Coach). Става дума за нещо като личен треньор на актьора за определена роля в киното или в театъра. Г-жа Кенън е тренирала по този начин звезди от ранга на „Спайс гърлс“, актьорите от мюзикъла „Фантомът на операта”, както и легендарни имена от Холивуд.
С подкрепата на Британския съвет гостенката проведе едноседмичен уъркшоп за студентите от актьорската магистърска програма на НАТФИЗ

- Г-жо Кенън, в какво точно се състои работата на Acting Coach?
- Когато актьорът получи роля във филм, той идва при мен с молба да я подготвим така, че той да влезе в характера, да се почувства спокоен и успешно да се справи с предизвикателствата на снимачния процес. В случая аз съм негов личен треньор, помагам му да се представи във възможно най-добрата форма.

- Това не означава ли, че измествате режисьора?
- Не. Обикновено режисьорите нямат време да подготвят с всеки актьор конкретните роли. Имам навика да разговарям предварително с режисьорите, когато работя с някого от техния екип, да разбера повече за идеите, които постановчикът има намерение да вложи в предстоящата си работа. Ако той е съгласен, дискутираме, говорим, ако ли пък не – работя самостоятелно с актьора.

- Какви актьори ви търсят – млади, неопитни или звезди?
- Всякакви. И в Америка, и в Англия професията Acting Coach е много популярна. У вас и в много страни на Източна Европа не е. Но моята работа е голямо улеснение за всеки актьор, който е решил да подходи сериозно към задачата си. Затова ме търсят и начинаещи, и звезди. Звездите са по-обиграни и оценяват реално ползата от Acting Coach. Аз работя с много поп изпълнители, които искат да постигнат нещо в театъра, с манекени, които се пробват в театъра и в киното. Не правя разлика между тях – подхождам към всички еднакво.

- Как точно подхождате?
- По метода на Станиславски. Първо отговарят на въпроса: „Кой съм аз?“ После – на другия важен въпрос: „Какво искам?” Слагам ги на един стол и всеки отговаря. Ако не може, става напечено!

- Колин Фърт се изказва много ласкаво за вашата майка Дорийн. Той й благодари, че му е помогнала да се почувства сигурен в професията си. Знаете ли дали Колин Фърт се е доверил на Acting Coach за ролята си в „Речта на краля”, която му донесе „Оскар”?
- Да, Колин Фърт използва услугите на Acting Coach. Сам ми го призна в телефонен разговор. Той много уважава майка ми, която беше великолепна театрална преподавателка.

- Вероятно от нея сте усвоили умението да преподавате актьорско майсторство. Бихте ли споделили как се става Acting Coach?
- Майка ми наистина беше всеотдайна и ми повлия в желанието ми да се занимавам с театър. От малка живея сред актьори. Три години учих актьорско майсторство, после работих като актриса, после се опитах да преподавам театър на деца и това ми се удаде. Оказа се, че умея да обяснявам на другите характерите на ролите. И започнаха да ме търсят, много да ме търсят. Не всеки става за Acting Coach, нужна е особена нагласа. Успели актьори идват при мен да ме подпитват как евентуално биха могли да усвоят тайните на Acting Coach. После се отказват или се провалят. Защото трябва да ти идва отвътре.

- Бихте ли поставили българска пиеса или пиеса от Балканите?
- С огромно удоволствие. Когато работя с моите студенти в Кралската театрална академия върху определена пиеса, се съобразявам с националността на автора. Използвам музика от същата страна, за да могат студентите да се потопят изцяло в атмосферата на драматургията.

- Какви са впечатленията ви от българските студенти по актьорско майсторство?
- Много добри. Постараха се и работихме пълноценно върху текстове от английски и американски автори. Много ми хареса вашата театрална академия, тук се учи и драматичен театър, и кино, че и куклен театър. Което е забележително – всичко на едно място. У нас, в Лондон, в академията готвим само театрални актьори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване