03/27/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Дори японците не бяха подготвени за ядрена криза

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Когато на 11 март Североизточна Япония бе поразена от колосално земетресение и цунами, жителите, подготвени чрез многобройни учения през годините, знаеха точно какво да правят: втурнаха се да се скрият на сигурно място, докато трусовете престанат, а после хукнаха към по-високите места, за да се спасят от гигантската вълна.

Но когато дойде вестта, че бедствията са довели да изтичане на радиация в атомната електроцентрала “Фукушима 1″, хората бяха объркани. Да бягат ли? По домовете си ли да останат? Дали да пият вода? Да ядат ли храната? Оказа се, че Япония, известна с ученията си за подготовка на населението за всевъзможни природни бедствия, е направила твърде малко да подготви жителите на районите край многобройните си ядрени реактори за извънредни ситуации. Това хвърли населението край претърпялата аварии централа “Фукушима” в смут, неведение и гняв пред най-тежката в историята на страната ядрена криза.

“Единственият път, когато в училище научих нещо за ядрените катастрофи беше, когато учехме за Чернобил в часовете по история”, казва Чийо Маеда - банкова служителка, живяла само на 25 км от централата, преди домът и да бъде разрушен от приливната вълна. “Ако знаехме повече преди това да се случи, може би щяхме да реагираме по-хладнокръвно”, казва тя. Япония приема подготовката за евентуални бедствия много сериозно. Стотици хиляди японци участват в ежегодното учение на 1 септември - годишнината от Голямото земетресение в Канто, опустошило Токио и взело 142 000 жертви. В симулацията, в която обикновено участват военните и цивилните, включително премиера, понякога се включва и военноморския флот на САЩ.

При все това, в десетки интервюта за АП евакуираните от най-опасните райони жители казват, че никога не са получавали каквато и да било информация как да се предпазят от радиацията в критичен момент - основно изискване в някои други страни, в които има атомни електроцентрали. Те не са чували за никакви учения, организирани от правителството или енергийната компания оператор на централата, и са озадачени от данните за равнището на радиацията и техническия език, използван от властите при разясняване на кризата на населението. Юджи Кусано, работник по поддръжката на злощастната централа, казва, че персоналът е бил обучен за справяне с пожари и аварийни ситуации. “Нищо обаче не е правено за обучаването на местното население. Мисля че просто никой никога не е очаквал такова нещо”, допълва той.

Правителството и представителите на енергийната компания признават, че не са разполагали с ресурси (нито са мислили за необходимо) да разпространяват брошури или да предприемат кампания за информиране на обществеността какво да се прави в случай на ядрен инцидент, освен в непосредствена близост до централата. Два пъти месечно чрез вестниците префектура Фукушима разпространява за 20 000 домакинства непосредствено около ядрената централа листовки с инструкции като например да се затварят прозорците и да се стои на закрито. Те обаче са малка част от около 245-те хиляди жители в радиус от 30 км около централата, на които бе казано да се евакуират или да останат по домовете си от началото на кризата.

Такейоши Мураками, който отговаря за ядрената безопасност в префектурата, призна, че властите ще трябва да преразгледат цялата програма за информиране и подготовка на обществеността. Никой не е предполагал, че може да бъде засегнат толкова обширен район, каза той. Йошихиро Амано, собственик на бакалница на около 6 км от реакторите, казва, че никога не е обръщал особено внимание на властите: “Те най-често просто казват, че всичко свързано с реакторите е безопасно”. И въпреки, че преди три години в централа “Фукушима” е имало учение, в него са участвали съвсем малка част от жителите на застрашената зона, а останалите нямали и представа, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване