03/27/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Нетаняху се нуждае от Москва като посредник

РИА Новости

Бенямин Нетаняху и Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реши все пак да не анулира посещението си в Москва независимо от големия терористичен акт в центъра на Ерусалим. Дори след като руската страна намекна, че при това положение ще прояви разбиране, ако визитата бъде отменена. Главата на Палестинската автономна власт Махмуд Абас и Нетаняху посетиха Москва един след друг, което явно е успех за руската дипломация.

Близкоизточната тема е твърде деликатна тези дни и може би затова не бяха огласени много подробности от срещата на израелския гост с президента Медведев. Основният резултат е самата визита като факт. Израел вероятно е толкова разтревожен от последните събития в Близкия изток, че премиерът Нетаняху не желае да пренебрегва възможността за разговори с руското ръководство - даже с оглед на растящата терористична заплаха.

Според някои експерти започва дори “гранична война” между Израел и двата палестински анклава - Западния бряг на р. Йордан и ивицата Газа. От Газа редовно се изстрелват ракети срещу градове в Южен Израел, а неотдавна група терористи изклаха петчленно семейство израелци на Западния бряг. Израел винаги отвръща на атентатите според принципа “око за око, зъб за зъб”.

Преди да отпътува за Москва, Нетаняху обеща на терористите “агресивен” отговор, с което отправи сигнал, че сегашният случай също няма да е изключение. При все това действията на радикалните групировки на Западния бряг или в Газа не представляват екзистенциална заплаха за Израел - не могат да застрашат самото съществуване на еврейската държава. Такава заплаха обаче може да стане ядрената програма на Иран.

Израел се бои и от друга подобна опасност, ако бъде застрашен откъм Запад от враждебен Египет. Такава заплаха обаче ще има, само ако в Египет дойдат на власт сили, готови да отменят мирния договор от 1979 г. Предпазливото отношение на израелците към демократичните промени в Египет е разбираемо. Сирия например, която в крайна сметка не сключи мирен договор с Израел, или малка държава като Ливан просто нямат ресурси, за да нанесат сериозни щети на еврейската държава. Но Египет с мощната си армия, неспирно подпомагана финансово и технически вече 30 години от САЩ - това е вече съвсем друго нещо.

Военните останаха на власт в Египет, макар и временно, и това бе посрещнато с облекчение в Израел. Наредени край хранилката на САЩ, египетските военни (получили само миналата година 1,3 милиарда долара от американските данъкоплатци) едва ли ще дръзнат да правят някакви резки стъпки. Остава обаче Иран, който от дълги години вече не сваля градуса на своята негативна риторика срещу “ционисткото образувание” (както наричат Израел техеранските власти).

Москва единствена сред световните столици е посещавана и от израелски политици, и от лидерите на “Хамас”, и от тези на Иран. Затова Русия е сред малкото посредници, чрез които Израел може да поддържа косвен диалог с най-върлите си врагове.

Любопитно е, че същия ден, когато започна визитата на Нетаняху, говорителят на руското Външно Александър Лукашевич направи изявление, в което не изключи лидери на “Хамас” за пореден път да пристигнат в Москва. Колкото до Иран, по време на посещението си Нетаняху потвърди значението на борбата срещу ядрената програма на Техеран - явно с надежда да срещне разбиране по въпроса от руските власти.

Сериозна заплаха за мира в Близкия изток идва впрочем и от необмислените изявления на израелски лидери. Ето че и по време на московската си визита Нетаняху без колебания сравни иранския президент Ахмадинеджад с Хитлер. А външният министър на Израел Авигдор Либерман редовно прави такива изявления, че се налага да ги опровергава самият Нетаняху.

Израелското ръководство среща множество спънки и като заложник на собствените си догми (според тях например демокрацията задължително е катастрофа за близкоизточните държави, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване