03/27/11 08:54
(http://e-vestnik.bg/)

Пожарникар плаши в Брюксел с торнадо, раята му изгаря в стърнища

Може би за пръв път и както никога досега българският премиер е бил слушан с такова любопитство в Брюксел, когато на заседание на страните членки са обсъждали сигурността на ядрената енергетика. Не заради съмнителния АЕЦ “Козлодуй”. Сред премиерите на страните членки се оказва, че има жив пожарникар и на фона на горящите реактори във Фукушима неговите думи за това какви опасности грозят АЕЦ са по-интересни от тези на другите. Бойко Борисов предупреди в Брюксел, че трябва да се предвидят всякакви сценарии за АЕЦ, дори за торнадо трябва да се готвим, каквото в Европа не се случва.

В същия момент в България само до обяд в събота бяха регистрирани над 100 пожара – трудолюбивите селски стопани палят стърнища. Пожарникари от цяла България са тичали насам натам да гасят. 63-годишна жена изгоряла в собствения си пожар - запалила стърнище до ливадата си край Смолян, огънят влязъл и в гората, тя се опитала да гаси, задушила се и пламъците я довършили.

Принудена от Европа, преди 5-6 години България прие закон и обяви глоби, с които се забранява паленето на стърнища. Избухна недоволство на село – “Как така нема да палим стърнищата? Те че ни кажат на нас!” И на много места направиха демонстрации на гражданско неподчинение – няма да се съобразяваме с глобите, ще си палим, както до сега. И си палят, всяка година. Глобен няма. Няма и разяснителна кампания – не палете, това няма никакъв смисъл, с нищо не помага. Земята и така и така трябва да се изоре, от паленето има илюзорни ползи, даже е вредно. Всяка година пожари от стърнищата унищожават тук-там по някоя гора. Но дори да са само храсталаци, заедно с птиците и дребния дивеч в тях, пак е щета. Исконен български обичай. Демонстрация на технически прогрес, който идва на помощ на мързела да почистиш драките и бурените край нивата.

И тая огнеопасна държава си избра премиер пожарникар, който предупреждава колегите с в Брюксел да се готвят за торнадо. Предвидливостта е хубаво нещо. Ама дали да не почне опазването от собствените си стърнища, които раята пали?

Въпрос на време е при някоя сушава година да пламнат всички гори в България. Подобно се случи през 2000 година, когато избухнаха горски пожари на много места и изгоряха огромни гори. Но с глобалното затопляне идат и по-сушави години, и при това население от подпалвачи направо ще си изгорим държавата. А главният пожарникар няма самолет цистерна, да гаси като Путин в тайгата.

Впрочем, заслужава си да се замисли огнеборецът Борисов – да купи поне един самолет за гасене. Ще го благославят поколенията. Защото идат природни катаклизми – гори тайга, дето не стъпва човешки крак, какво остава за България, дето драскат клечки под път и над път.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване