03/28/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Дават 66 млн. лева за оборудването на 6 болници

Министерството на здравеопазването получи около 66 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ за оборудването на шест болници, съобщиха вчера от ведомството. Средствата са предоставени след подписано рамково споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по схема „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения и здравни заведения в градските агломерации“. Схемата е на стойност 148 млн. лева и по нея трябва да бъдат финансирани 13 лечебни заведения и 8 дома за медико-социални грижи за деца. С първия транш от средствата, които са 66 млн. лева, ще бъде развита системата за диагностика и лечение на онкологични заболявания в шест лечебни заведения у нас. Това са СБАЛ по онкология в София, УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, МБАЛ в Русе, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев АД“ в Монтана. Болниците ще се снабдят с компютърни томографи, линеен ускорител, система за планиране на лъчелечението, оборудване за лаборатории за имунологични изследвания и др., като тяхното закупуване ще започне още тази година. В процес на оценка са проектните фишове за останалите 7 болници, за които са предвидени 68 млн. лева. Предвижда се те да бъдат използвани за няколко основни дейности. С тях ще бъде изграден онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина" във Варна, ще бъдат използвани за център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания в болница "Александровска" в София, както и за създаване на регионален център за ранна диагностика на онкозаболявания на територията на МБАЛ-Бургас. От европейските средства ще се възползват още МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, болницата „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, тази в Благоевград и болницата „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.


Предлагат хосписите да работят с НЗОК за палиативни грижи

Здравният министър Стефан Константинов ще предприеме стъпки, за да се разреши на хосписите да сключват договори за палиативно лечение със здравната каса, съобщиха вчера от здравното министерство. Това ще бъде предприето, за да се реши проблемът с лечението на хората с онкологични заболявания в последен стадий. Около 2000 души с онкологични заболявания годишно имат нужда от палиативни грижи, но никой не иска да ги приеме за лечение, защото престоят им в болниците е по-скъп от отпуснатите пари от НЗОК. За да се разреши на хосписите да работят с касата, още от тази година НЗОК и лекарският съюз трябва да подпишат анекс към НРД.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване