03/28/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Правителството предвижда 76% заетост до 2020 г

Достигане на 76% заетост сред населението на възраст от 20 до 64 години е заложило правителството в Националната програма за реформа в България в рамките на стратегията „Европа 2020“, предложена за публично обсъждане със социално-икономическите партньори. Предвижда се до 2020 г. намаляване на равнището на безработица сред младежите 15-29 г. до 7% и постигане на заетост сред хората от 55 до 64 г. от 53%. Останалите национални цели са инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в размер на 1,5% от БВП, 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия и повишаване на енергийната ефективност с 25% към 2020 г., намаляване на живеещите в бедност с 260 хил. души, дял на преждевременно напусналите образователната система от 11%, като делът на 30-34-годишните със завършено висше образование да достигне 36%.
Трябва да намерим българския сценарий за стратегията „Европа 2020”, коментира Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Според министъра целите в стратегията са така скроени, че да бъдат еднакво подкрепяни от всички държави членки, но наред с това всяка страна има специфичен дневен ред и че държавните ресурси трябва да бъдат концентрирани там, където ще се използват по най-добрия начин.
България е на първо място като данъчна среда в Европа, ние имаме най-ниските данъци, посочи заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. По думите й тази данъчна политика ще бъде запазена. По този повод председателят на БСК Божидар Данев съобщи, че 8 пъти по-високи косвени данъци плащаме в България в сравнение със средното за ЕС. Той даде и друг пример за неуспешна политика – докато в България се предлагат 70 услуги на електронното правителство, в Испания те са 750 на брой. Същевременно досега България е инвестирала 150 млн. лв. и се предвиждат още 18 млн. лв. за е-услуги в администрацията.
Пенчева съобщи още, че е намалена прогнозата за икономическия растеж на страната ни през 2012 и 2013 г. заради размириците в арабския свят и трагедията в Япония. За догодина прогнозата е намалена до 4,1% от 4,7%, а за 2013 г. е 4% ръст при първоначално прогнозиран 4,9%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване