03/28/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

С 6 стотинки пада цената на дизела по бензиностанциите

С близо 6 ст./л може да бъде намалена цената на дизела по бензиностанциите, ако се спазва законовото изискване с 4% биосъставка да се смесва дизелът на колонките, обясниха вчера от Националната асоциация по биогорива в България (НАББ). Причината за това е, че при смесване с над 4% на дизела има намаление на акциза. Така например за чистия дизел акцизът е 615 лв. за 1000 л, а при смесване с 4% биогориво ставката пада на 596 лв./1000 л, обясни Даниела Мартинова, адвокат на Rapid Oil Industry Co.
От асоциацията добавиха, че съгласно действащия закон за ВЕИ и биогоривата от 1 март по бензиностанциите дизелът вече трябва да е с 4 процента биосъставка. Никой от експертите на организацията обаче не можа да обясни дали това е спазено и защо цените на горивата продължават да се покачват. Предполагам, че намалението на цената не е усетено заради повишаващите се цени на петрола по международните пазари, каза Димитър Минчев от „Астра Биоплант“, зам.-председател на асоциацията.
Справка на интернет страницата на „Лукойл“ показа, че в момента биогоривото с 3% смесване – Б 3, се продава на търговците за 2401,2 лв. за 1000 л. Цената на биогоривото с 4% биокомпонента (Б 4) пък е 2402,4 лв./1000 л. Нашите изчисления сочат, че биодизелът не оскъпява горивата, заяви Минчев. От НАББ не можаха да обяснят защо са такива продажните цени на биогоривата на най-голямата у нас нефтопреработваща компания.
От асоциацията са на мнение, че ако правителството премахне екологичната компонента в горивата, ще загине целият прохождащ сектор с биогорива. В него до момента са вложени 100 млн. лв., а през последната година компаниите са успявали да си покриват разходите по инвестициите, но не и да работят на печалба. Отпадането на биокомпонентата ще намали цената на дизела с 0,38 ст./л, каза Минчев.
От НАББ предлагат да отпадне акцизът върху чистия биодизел, по този начин цената му ще се намали до 2,28 лв./л. Според Минчев отпадането на налога може да бъде много бърза мярка за преодоляване на кризата с цените на горивата.
Литър бензин може да струва 2 лева само ако цената на петрола падне до 55-60 долара на международните пазари. Това каза по bTV търговският директор на „Петрол“ АД Иван Костадинов. Според него резки промени при горивата засега не се очакват.
Той отново каза, че „Петрол“, а вероятно и останалите големи дистрибутори няма да се присъединят към меморандума между правителството и „Лукойл“ за замразяване на цените на горивата, защото той е неизгоден за тях.
От НАББ казаха още, че около 80% от товарния автопарк у нас може да се движи с такъв вид гориво, което би повлияло на цените при транспортните разходи на продуктите у нас. Значителна част от градския транспорт и леките коли също може да ползват биогориво, каза още Минчев. В момента у нас се произвеждат по 40 хил. т биодизел при капацитет на инсталациите от 250 хил. т. Половината от суровината се изнася за Румъния и Австрия.
От сдружението предупредиха, че България може да бъде санкционирана от ЕК, ако се спре смесването на биодизел с конвенционално гориво. От НАББ са изпратили писмо с опасенията си към българското правителство и Европейската комисия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване