03/29/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

До 30 септември трябва да решим за емисиите в енергетиката

Електроцентралите в страната може да не плащат за квоти и след 2013 г., реши официално Европейската комисия вчера. България и още девет страни ще могат до 2019 г. включително да предоставят безплатно на електроцентралите известен брой квоти за емисии, вместо да им ги продават. Всяка, която предпочете да предостави на съответни електроцентрали безплатни квоти за емисии, трябва да подаде заявка в ЕК до 30 септември 2011 г.
През 2013—2020 г. електроенергийният сектор ще трябва да купува всичките си квоти за емисии. От икономическото министерство засега не отговориха дали ще поискат дерогацията. Ако не плащат за квотите, централите трябва да правят инвестиции, което пак ще се отрази на цената на електроенергията. Заради това не е ясно кой вариант е по-изгоден. Брюксел формулира и правила, които страните членки ще трябва да спазват, ако поискат да дават безплатни квоти.
Основна причина страните да поискат дерогация е да се избегне драстичното нарастване на цените на енергията за бита. Друг фактор за решението е да се подпомогне секторът в тези страни да се справи по-лесно с разходите за преминаване към ниско въглеродна икономика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване