03/29/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Зелените” в Германия трупат мощ след аварията в АЕЦ “Фукушима 1″

Стивън Браун
Брайън Роуан
Ройтерс

Атомната авария в Япония помогна на “Зелените” в Германия да се надигнат от скамейките на опозицията и да заемат креслата на властта в най-богатата провинция в неделя след безпрецедентен скок в популярността им. С изумителна победа Зелените изместиха партията на канцлера Ангела Меркел от управлението на провинция Баден-Вюртемберг, която консерваторите ръководеха 58 години поред.

Зелените победиха и традиционните си съюзници - социалдемократите. “Това е историческа повратна точка в историята на Зелените”, коментира съпредседателката на партията Клаудия Рот на празненствата в Берлин, след като в 18 ч. избухнаха оглушителни аплодисменти , когато екзит-половете показаха, че Зелените са получили достатъчна подкрепа, за да спечелят премиерския пост в провинцията.

Основана преди 31 години като пъстра смесица от пацифисти и антиядрени активисти, Зелените присъстваха в общественото съзнание предимно като забавна опозиционна партия. Запазените им марки включваха мюсли, вълнени пуловери, дълги коси, гъсти бради и равенство между половете. Дълго време те бяха разцепени от борбата между фундаменталисткото крило “фундитата”, които искаха да останат в опозиция и по-прагматичните “реаловци”, които се стремяха да повлияят политиката и да влязат във властта.

В крайна сметка “реаловците” взеха превес и след около 20 години Зелените се включиха във властта на национално ниво като по-малките коалиционни партньори на лявоцентристките социалдемократи през 1998 г. Йошка Фишер, изтъкнат “реаловец”, който започна политическата си кариера като ляв уличен радикал в края на 60-те години, беше външен министър в това правителство.
През следващите седем години кабинетът на социалдемократите и Зелените прокара модерни закони за разработване на възобновяеми енергийни източници , които помогнаха на страната да се превърне в световен лидер в преобразуването на вятърна и слънчева енергия, които в момента осигуряват 17 процента от електричеството в Германия. Те приеха и закон за прекратяване на използването на атомна енергия до 2022 г.

СЛУЧИ СЕ НЕМИСЛИМОТО

Зелените обаче си останаха маргинална партия, която в повечето случаи едва успяваше да премине петпроцентовата бариера за влизане в парламента и в провинциалните събрания. Изглеждаше невъзможно те някога да победят своите съюзници от Германската социалдемократическа партия (ГСДП)

Немислимото обаче се случи в Баден-Вюртемберг в неделя. Зелените спечелиха 24,2 процента от гласовете, докато социалдемократите получиха 23,2, което означава, че лидерът на Зелените в провинцията Винфрид Кречман ще оглави коалиционно правителство на неговата партия и ГСДП. Зелените, които имат шанс да оглавят подобна коалиция в провинция Берлин след изборите през септември, натрупаха дивиденти от това, че са в опозиция на федерално ниво от 2005 г., тъй като германците обичат да се оплакват от своите управници.

Зелените успяха да си изградят репутация на финансово отговорна партия и разшириха базата на привържениците си, като влязоха в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел в провинция Хамбург между 2008 и 2010 г., като по този начин отвориха врати за много разочаровани поддръжници на ХДС. В Баден-Вюртемберг Зелените бяха единствената партия, която последователно се противопоставяше на големия проект “Щутгарт 21″ на стойност 4,1 милиарда евро за изграждане на железница, който беше силно непопулярен.

Освен това Зелените недвусмислено и последователно се противопоставят на ядрената енергетика още от основаването на партията на 13 януари 1980 г. в град Карлсруе в Баден-Вюртемберг. През последните месеци популярността им според проучванията на общественото мнение растеше постоянно и достигна рекордните 25 процента, но впоследствие спадна до 18 процента, преди атомната авария в Япония да предизвика масови страхове в Германия.

Геро Нойгебауер, политолог от Берлинския свободен университет, смята, че победата на Зелените в Баден-Вюртемберг ще има дълготрайни последствия върху политиката в Германия. “Ядреният проблем беше това, което подтикна толкова много хора да гласуват за Зелените”, коментира той. “Избирателите заявиха доста ясно, че вече не искат ядрена енергетика. Зелените се ползват с най-голямо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване