03/29/11 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Кризата в японската атомна централа Фукушима се задълбочава

Японският министър-председател Наото Кан обяви, че правителството е в най-висока степен на тревога заради атомната централа „Фукушима”. Преди това, правителството остро разкритикува оператора на централата, Tepco, за огласяването на неверни показания за радиацията, съобщи BBC.

Премиерът обяви, че ситуацията „продължава да е непредсказуема”. Секретарят на правителството Юкио Едано я определи като „много сериозна”.
В почвата около централата беше открит плутоний, а силно радиоактивна вода е изтекла извън помещението на един от реакторите.
Водата е изтекла в тунел, свързан с реактор 2 на централата. Досега вода с много високо ниво на радиация е открита само вътре в помещенията на реакторите и фактът, че има изтичане извън тях е притеснително развитие на ситуацията. Тунелът се намира на около 55 метра от брега. Засега операторът на централата обаче твърди, че няма данни замърсената вода да е достигнала морето.
В почвата около централата е открит плутоний, но в количества, не застрашаващи здравето на хората.
Властите в Китай, Южна Корея и САЩ са засекли следи от радиоактивни материали във въздуха. Американската агенция за опазване на околната среда съобщи, че са открити следи от радиация в дъждовна вода в североизточната част на страната, но нивото на замърсяването не носи риск за здравето.
Китайските власти са открили „изключително малки количества” от радиоактивен материал в няколко крайбрежни области. Замърсяването не е опасно за здравето на хората. Следи от радиация са открити и в Южна Корея.
Водата и храната се изследват за радиация. Забраната за вноса на някои японски храни остава в сила.

BBC публикува данни за състоянието на реакторите, към 28.03. 2011:
• Реактор 1: повреда в ядрото, произтичаща от проблеми по охлаждането. Корпусът е пробит вследствие на газова експлозия. Силно радиоактивни води, открити в реактора
• Реактор 2: Повреда в ядрото, произтичаща от проблеми по охлаждането. Корпусът е пробит вследствие на газова експлозия; има подозрения за нарушаване на херметизацията. Силно радиоактивни води са открити в реактора и тунела към него.
• Реактор 3: Повреда в ядрото, произтичаща от проблеми по охлаждането. Корпусът е пробит вследствие на газова експлозия; има подозрения за нарушаване на херметизацията. Басейнът с отработено гориво е напълнен частично с вода, след тя беше спаднала под определено ниво. Силно радиоактивни води, открити в реактора.
• Реактор 4: реакторът беше изключен преди земетресението. Пожари и експлозии в басейна с изразходвано гориво; нивото на водата е възстановено частично.
• Реактори 5 и 6: Реакторите са изключени. Температура в басейните с отработено гориво се понижава, след като бяха отчетени високи стойности

/BBC, news.bg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване