03/29/11 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Наш учен със световна награда за екология в Делхи

Проф. Мария Златева получи награда в Делхи за принос в екологията за 2010 г., стана ясно вчера. Тя е сред 12-те световни учени, които са отличени с престижното отличие от UN-HABITAT с независимо жури от международни експерти. Наградата се присъжда ежегодно и е за най-добрите практики за подобряване на жизнената среда. Наградата е създадена през 1995 г. с подкрепата на правителството на Дубай и Обединените арабски емирства. Отличените държави са Ангола, Кения, Ливан, Монголия, България, Испания (2 победители), Бразилия, Ел Салвадор, Мексико, Аржентина и Австрия.
Наградата от 40 хиляди долара проф. Златева взима заради нейния принос в компостирането. Нейна е идеята то да бъде разглеждано като основа в кръговрата на веществата. Тази идея е намерила вече реализация в учебниците.
Проектът, с който е кандидатствано за наградата, е проектът „Компостиране-фамилният двор“, който се реализира у нас с помощта на МОСВ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване