03/29/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Очакват 1,3 млрд. лв. инвестиции в инфраструктурата тази година

„Очакваме инвестициите в пътната инфраструктура да достигнат до 1,3 млрд. лв. през тази година“, каза Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството на форум в хотел „Шератон“. До 2008 г. средствата, които са давани за пътни проекти, са били между 300 млн. лв. и 500 млн. лв., а целта е до 2020 г. в сектора да бъдат вложени около 5 млрд. евро, допълни той.
Според данните на регионалното ведомство 40% от пътната настилка в страната е в добро състояние, 40% от пътищата са със задоволителни параметри, а 20% - с лоши. Плановете предвиждат до 2013 г. в страната да има 700 км магистрали. Сега тяхната дължина е 413 км. От миналата година до момента е започнало изграждането на още 180, а в момента вървят тръжните процедури за други 100 км. „При търга за строителството на „Марица“ са въведени нови начини за провеждане на обществени поръчки“, заяви още Плевнелиев. Той обясни, че в работата по този проект ще бъдат включени и проджект мениджъри. До края на седмицата се очаква Европейската комисия да информира как ще се възлагат проектите на експертите, които ще работят в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Според строителния министър екипите на Световната банка и на Европейската инвестиционна банка вече работят заедно, ясни са и изискванията към тях, остава само да се определи начинът.
Предварителната апликационна форма за строителството на „Хемус“ ще е готова до 15 октомври, след това ще започне работа по проектирането и оценките на въздействие на околната среда. Регионалното ведомство предвижда до края на годината да има строително разрешително за тунела под Шипка, а до няколко седмици да приключи и работата по пилотните проекти за скоростните пътища.
До момента за строителството на магистрала „Тракия“ са разплатени на изпълнителите повече от 50 млн. лв. Те за преведени по 4 сертификата на Обединение „Магистрали Трейс“, които изграждат Лот 2 от аутобана и по 2 на строителите на другите два лота - фирма „Актор“ и сдружение „Тракия 4“. За изпълнението на проекта управляващият орган е получил авансово от европейските фондове 35 млн. евро, които все още не са изчерпани. До една седмица българският разплащателен фонд в Министерство на финансите трябва да поиска възстановяване на средствата, които са дадени до момента по строителството. Плевнелиев коментира, че досега това не е направено, защото предварително отпуснатите пари са достатъчни.
„През май ще започне изграждането на две естакади в столицата“, каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Кръстовища на две нива ще започнат да се строят на бул. „Андрей Ляпчев“ и бул. „Андрей Сахаров“ и на пресечката между бул. „Акад. Ив. Евст. Гешов“ и бул. „Георги Софийски“. Общината планира до края на годината да започне изграждането на естакадата при телевизионната кула. „Реализацията на този проект зависи от изпълнението на другите, които се изпълняват в този район“, посочи Фандъкова. По думите й, ако сега започне строителство, там ще се блокира целият трафик.
През юни 2012 г. ще бъде пуснат в експлоатация най-големият буферен паркинг в София. Съоръжението е при метростанцията на бул. „Цариградско шосе“ и е с капацитет повече от 1300 места. Това е един от начините да се облекчи трафикът на коли в централните градски части, а тяхното намаляване ще се реализира, след като се пусне движението по Южната дъга на софийския Околовръстен път. „Вторият метродиаметър ще бъде включен в общата система на градския транспорт до юли 2012 г.“, каза още кметът на София. Тя обясни, че в момента се проектира и третият лъч от подземната железница. Средства за неговото изграждане ще бъдат отпуснати по Оперативна програма „Транспорт“ в периода 2014-2020 г., а проектите се подготвят от чешката фирма „Метропроект“.


ЕК: Средствата за пътища се усвояват най-добре

„В пътния сектор през 2010 г. е отчетен голям успех, реализираха се процедурите по трите лота на „Тракия”, а сега се очакват исканията за плащания по тях“, каза Карстен Расмусен, заместник-ръководител на отдел „България” в главна дирекция „Регионална политика” на ЕК. Той коментира по време на форума вчера, че има съмнения за финансирането на 4-те лота от магистрала „Струма“ през следващия програмен период заради трудното строителство на участъка в Кресненското дефиле.
България изостава в усвояването на европейските средства за околната среда, сочи още статистиката на ЕК. Към момента проектите по околна среда са 30, от които само един е за управление на отпадъци.
Според представителя на Европейската комисия в жп сектора има много сериозни проблеми при усвояването на европарите. По думите му България има най-лошата жп система в Централна и Източна Европа, защото операторът не е реформиран. „Видяхме провала на проекта за електрификацията и модернизацията на жп линията Пловдив – Свиленград, страната загуби 80 млн. евро по програма ИСПА.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване