03/29/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Дянков: Няма пари за повишаване на минималната заплата

Социалният министър Тотю Младенов трябва да намери пари за увеличаване на минималната работна заплата, ако иска това да стане. В бюджета няма пари за подобна стъпка, заяви във вторник финансовият министър Симеон Дянков пред ученици, участващи в инициативата „Мениджър за един ден". След като Сара Асенова, която вчера беше финансов министър за един ден, и нейните колеги заявиха, че биха увеличили минималната работна заплата, но след консултации с бизнеса, Дянков припомни своето становище по този въпрос.
Понеже Министерството на финансите няма да се съгласи да се увеличава минималната работна заплата тази година, затова не правим допълнителен анализ, категоричен беше Дянков. По думите му, ако министър Младенов продължава да мисли, че това е добра идея, тогава той трябва да ми каже в неговото министерство, в рамките на неговия бюджет какво ще съкрати, така че да има възможности за това увеличаване. Въпросът всъщност е чисто към министър Тотю Младенов оттук нататък, посочи Дянков. Той за пореден път разкритикува практиката „ постоянно да се иска от държавата - дайте тук, платете там - без да се мисли откъде идват тези пари, не е нещо, което финансовото министерство прави“. Симеон Дянков не се съгласи и с направените в Министерство на труда и социалната политика разчети, че за повишаването ще са нужни около 7 млн. лева месечно, тъй като и други плащания са свързани с размера на минималната работна заплата.
Хората в пенсионна възраст ще бъдат освободени от държавната администрация, каза още вицепремиерът Симеон Дянков. Той уточни, че днес, на заседанието на кабинета, ще бъде прието постановление, предвиждащо всички, които са навършили пенсионна възраст, да получат едномесечно предизвестие. Във финансовото министерство нямало такива хора, а в останалите централни ведомства общо били няколко хиляди. Дянков обаче не се ангажира с по-точна бройка и не съобщи колко пари ще са нужни за изплащане на полагащите се при пенсиониране обезщетения. Както е известно, министерствата на отбраната и на вътрешните работи имат проблеми с изплащането на тези пари, тъй като в повечето случаи това са 20 брутни работни заплати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване