03/29/11 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Собственици в "Натура" ще получават компенсации

Собственици на земи в „Натура 2000“ ще получават компенсации по програмата за селските райони, съобщиха експерти от земеделското министерство и фонд „Земеделие“. Това се отнася само за 102-те зони, обявени от екоминистерството. Компенсациите са за забрани на различни дейности, като за всяка изплащаните суми са между 20 и 70 евро/ха. За прекратяване реализирането на инвестиционни предложения, за които вече има сменено предназначение на земята, плащането е 30 евро/ха. Забраната за косенето на ливади до 1 юли се компенсира със 70 евро/ха. Забраните са задължителни и ще са за целия парцел, дори когато границата на зоната минава само на част от него.
Сега 10% от вложените пари ще могат да се възстановяват допълнително, а с тях стопанинът може да си върне до 70% от разходваните пари, каза Александър Атанасов, старши експерт „Натура 2000“ към Министерството на земеделието и храните.
Срокът за кандидатстване по мярката е от 1 март до 15 май, в един и същи срок с документите за единно плащане на площ. Земеделските стопани ще подлежат на проверка както от земеделското, така и от екоминистерството. Ако не подадат документи за компенсации, ще бъдат глобени само от Министерството на околната среда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване