03/30/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Болници ще връщат над 3,3 млн. лева на здравната каса

Болници от цялата страна са получили през 2010 г. неправомерно 3 345 332 лева, установили контролните органи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. По процедура тези средства се възстановяват на НЗОК от
следващи плащания.
Общо 3247 проверки в болници от цялата страна са направили от НЗОК през миналата година. Проверени са всички 335 лечебни заведения за болнична помощ, които са работили със здравната каса. Почти в половината от направените проверки са били констатирани нарушения, като 4296 от тях са били финансови.
Най-често срещаните нарушения са свързани с несъответствие между разкритите в лечебното заведение структурни звена и тези, които се изискват по клинична пътека; непопълнени направления за хоспитализация; заплащане или доплащане от пациента за дейности, които се покриват от НЗОК; неиздаване на епикриза след приключване на лечението, което възпрепятства продължаването му в звената за извънболнична помощ, и др.
Медицинските нарушения са били свързани с неспазване на диагностично-лечебния алгоритъм на клиничната пътека, неспазване на критериите за хоспитализация и изписване от болница, нелекуване на придружаващите заболявания на пациента. Контролните органи на НЗОК са констатирали още случаи на неспазване на задължителния минимален болничен престой, липса на необходимите специалисти за изпълнение на дадена клинична пътека или извършване на дейност от лекар без придобита специалност.
Инспекторите на здравната каса са извършили през 2010 г. и 272 проверки по жалби на пациенти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване