03/30/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

БСК: Стотици рециклиращи фирми са застрашени от фалит

Забраната на пунктовете за скрап от черни и цветни метали, електрическо и елоборудване, МПС, батерии и акумулатори в 77% от територията на страната няма да спре кражбите и сивия сектор в бранша, съобщи вчера Теменужка Костова, председател на Българската асоциация по рециклиране. Според БСК ще бъде застрашена дейността на стотици фирми, които се занимават с рециклиране, докато в ЕС тази дейност се подпомага. Бизнесът със скрап от черни и цветни метали се оценява на между 650 и 850 млн. лева.
Според промените в Закона за отпадъците, които бяха приети вчера в НС, пунктове за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали трябва да има само в населените места с общи устройствени планове, а 77% от общините нямат. Така всички площадки в тези територии стават незаконни. Целта на поправките е пунктовете за скрап да се ограничат драстично, каза за „Класа“ Евдокия Манева, зам.-министърът на околната среда и водите. Бизнесът с нищо не помогна за намаляване на кражбите на жп релси, кабели, културни паметници, коментира още тя. С промените изкарваме площадките извън жилищните квартали, обясни Манева.
Ние сме против това, че заради липсата на контрол се забранява цял бизнес, каза Костова. Не може заради работа, която общините не са свършили, т.е. не са си направили общите устройствени планове, да страда един цял бранш, смята още тя. Намаляването на пунктовете от 2400 на 400 ще увеличи и разходите за транспортирането, обясни тя. Тази мярка няма да спре кражбите и сивия сектор, тъй като за крадците отпадъкът няма стойност, а фирмите, работещи регламентирано, си плащат за него, твърди Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия. Според нея промяната се дължи или на компетентност, или на вратички за корупционни практики. Най-засегнат ще бъде бизнесът с черни метали, който изцяло работи със скрап. „Стомана индъстри“ (Перник) има площадка на жп прелез, но Перник няма ОУП, заради което тя също трябва да преустанови работа, смята Костова. Пунктове може да има и на площадки с производствено предназначение, за производствени и складови дейности, обекти на железопътната инфраструктура, каза Манева. Така бизнесът на „Стомана“ няма да бъде засегнат, обясни заместник-министърът. Не можем да правим контрол на 2400 площадки, той ще е ефективен, когато площадките станат 400, коментира още Евдокия Манева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване