03/30/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата в Либия и двойната игра на българското правителство

Тодор Живков посреща Кадафи във Варна. Снимка: архив

Вчера външният министър Николай Младенов съобщи, че България разширява присъствието си в Либия и че ще бъде възстановено консулството ни в Бенгази. Пак вчера, неговият колега, военният министър Аню Ангелов оповести подробности около евентуалното участие в поддържането на ембаргото на българската фрегата „Дръзки”. Казвам евентуално, дотолкова доколкото решението предстои да бъде взето днес на заседание на Министерския съвет.

Не е необходимо човек да е изкушен от международното право и дипломацията, а просто да призове здравия си разум, за да открие, че между двете изявления има тежко и непреодолимо противоречие. От една страна се готвим за военно участие, от друга разширяваме възстановяваме консулството в Бенгази.

Човек спокойно може да определи ситуацията като комична, ако не бе наличието на 700-те български граждани на територията на Либия. Казвам комична, защото консулството ни в Бенгази е в обсега на въстаниците, чийто политически орган за разлика от Франция все още не сме признали. От друга страна, все още имаме дипломатическа мисия в столицата Триполи, контролирана от полковник Кадафи срещу чийто режим се борим.

С други думи, в съгласие с международното право, ако утре полковник Кадафи или по скоро марионетния му премиер извика временно управляващия мисията ни Райко Пепеланов, той е длъжен да се отзове. Също така, ако по стар навик полковникът загърби международното право, неколцината ни дипломати бабарар с техническия състав могат да станат заложници или жив щит на часа в който диктаторът се разпореди.

Към всичко това трябва да добавим, че евентуалната мисия на фрегатата „Дръзки” не е просто невинна разходка, а бойна акция със всичките рискове, произтичащи от това. Може и рисковете да са минимални, както твърди министър Ангелов, но и той няма да отрече, че евентуалните бойни действия са задължително в плана на мисията. Особено, ако фрегатата оперира в 12-милната суверенна на териториалните води на Либия.

Впрочем тази странна ситуация и двойният аршин в българската външна политика, за съжаление се опира на един напълно несъстоятелен консенсус между управляващи и опозиция. В основата на този консенсус за два аргумента. Първият е, че България няма ресурс, за да участва във военна операция в изпълнение на Резолюция 1373 на ООН, а вторият – присъствието на голям брой български граждани на територията на Джамахирията.

Има и трети, изказван полугласно, а именно традиционните дружески връзки с Либия, но едва ли е необходимо да го имаме предвид. По причина, че целта на операцията е тъкмо освобождаването на либийския народ от омразния режим на полковника.

Странно е, че опозицията, по специално Синята коалиция тихомълком подкрепи правителството що се отнася до липсата на военен ресурс за участие в операцията. Не че това не е така. Но тъкмо в този случай бе уместен дебатът за националната сигурност и способността ни да се защитим от евентуална атака, както и да изпълнявам пълноценно съюзнническите си задължения в Североатлантическия пакт. Логично беше в парламента да прозвучат следните въпроси:

Защо се докарахме до там и кой е виновен, че България е едва ли не единствената страна сред членовете на НАТО, което не е способна да участва в морски и въздушни операции на Североатлантическия пакт? И още: що за военни министри имаме и сега и преди, ако българските изтребители нямат система за разпознаване „свой-чужд”?

Струва ми се, че дясната опозиция, която априори трябва да има афинитет към националната сигурност, пропусна един важен и съществен дебат. Дебат, който щеше да поставим въпроса ребром, т.е. дали да продължим да плащаме скъпо и прескъпо за руските МИГ-ове или да преминем към превъоръжаване с модерни летателни машини натовско производство, оборудване с опознавателни системи по стандарта. Така поставен въпроса, най-сетне щеше да изтласка все още тлеещия домодерен дебат за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване