03/30/11 15:43
(http://www.klassa.bg/)

„Месинджър“ прати първата си снимка на Меркурий

Космическият апарат „Месинджър“ изпрати във вторник първата си снимка на Меркурий, навлизайки в орбитата на най-близката до Слънцето планета на 17 март след шестгодишно пътешествие. Снимката показва част от повърхността на Меркурий, която до този момент не беше забелязана от космическите сонди, се казва в съобщението на американската космическа агенция НАСА, която разпространи снимката вчера. Тя показва широкия 85 км кратер, наречен Дебюси, в южното полукълбо на планетата – район, който никога не е бил наблюдаван отблизо, и за който се смята, че може да съдържа лед в областите, намиращи се в постоянна сянка. Първата снимка, направена от „Месинджър“, бе последвана от 363 други в рамките на шест часа.
„Целият екип, работещ с „Месинджър“, е развълнуван, че проверката на апарата и инструментите на борда върви по план“, обясни главният изследовател Шон Соломон от института „Карнеги“ във Вашингтон.
„Първите образи от орбита и първите измервания, направени от други инструменти на „Месинджър“, са само началото на потока от нова информация, който очакваме през тази година“, каза още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване