03/30/11 11:17
(http://www.klassa.bg/)

Скок в нивата на радиация в морската вода задълбочава ядрената криза в Япония

Ройтерс

Япония заяви, че кризата в повредената атомна електроцентрала се задълбочава, след като в сряда беше отчетен скок в нивата на радиоактивен йод в морската вода, факт който доказва изтичането на радиоактивни частици от реактора, в околната среда около комплекса, предаде Ройтерс

Плутоният, открит в почвата около централата, повиши обществената тревога, предизвикана от най-опасния ядрен инцидент в света, след този в Чернобил през 1986 година. Кризата постави на заден план хуманитарната катастрофа, вследствие земетресението и вълните цунами на 11 март, когато 27 500 души загинаха или бяха обявени за изчезнали.

Франция и Съединените щати ще помагат на Япония в усилията, за овладяване на радиацията, но властите заявиха, че все още нямат представа, кога ще могат да стабилизират централата, разположена на 240 км, северно от Токио.

„Ние не сме в състояние да заявим, кога ще можем да овладеем ситуацията", съобщи главният секретар на правителството, Юкио Едано по време на брифинг.

Нивото на радиоактивния йод в морската вода около централата се покачи до 3355 пъти над допустимите граници. Японската държавна агенция за ядрена безопасност се опита да омаловажи въздействието, заявявайки, че хората са напуснали района, а риболовът е прекратен.

Замърсяването на океана е проблем за страната, в която рибата е основна храна.

Експерти твърдят, че необятността на океана и мощните морски течения ще понижат високите нива на радиация, свеждайки опасността само до заразяване на рибата и други морски животни. Въпреки това, не е ясно как радиацията се размива в океана, а овладяването на емисиите от централата може да трае седмици или месеци. Затова е много трудно да се направят точни оценки на риска.

Съединените щати се съгласиха да изпратят роботи за откриване на радиация в Япония, които да проучат ядрата на реакторите и басейните с отработено гориво в пострадалата атомна електроцентрала.

Френският президент, Никола Саркози, който е председател на сдружението на страните от Г-20 и Г-8, планира да посети Токио в четвъртък. Той ще бъде първият чуждестранен глава, посетил в Япония след катастрофата.

Франция изпрати двама експерти от производителя на ядрените реактори Areva и от компанията за ядрени изследвания CEA, които да подпомогнат усилията на силно атакувания японски ядрен оператор Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Стотици инженери се борят в продължение на почти три седмици да охладят реакторите на централата, за да се избегне катастрофалното разтапяне на горивните пръчки. Специалистите са изправени пред дилема: те трябва да обливат реакторите с вода, за да предотвратят прегряването, но това е рисково, защото води до увеличаване на радиацията от водата, която изтича..

"Ако искат да усилят охлаждането, това ще увеличи оттичането на силно замърсените води, които няма къде да се съхраняват", казва Едуин Лиман от базираната в САЩ Union of Concerned Scientists, организация, която следи за ядрената безопасност.

Секретарят на правителството, Едано каза, че възможностите, които обмислят включват прехвърляне на замърсените води на кораб, и покриването на реакторите, за да се предотврати изтичането на радиоактивни частици.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване