03/30/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Снежен леопард за Путин или политика в тайгата

Франс прес

Владимир Путин изучава снежния леопард. Снимка: правителствен сайт

Владимир Путин, когото сме виждали в компанията на тигрица насред тайгата, с китообразни или с полярни мечки, демонстрира ангажираност към застрашените видове, но експертите критикуват съдбата на някои животни под прикритието на научни програми.

Миналата седмица най-влиятелният човек в страната - патрон на програмите за опазване на амурския тигър, китовете белуга и полярните мечки, бе показан по обществената телевизия заедно със снежен леопард. В шуба и кожена шапка, Владимир Путин пристигна, яхнал моторна шейна, на снежна горска поляна, където в клетка го очакваше барс с поставен по-рано джипиес-предавател.

Преди леопардът да бъде освободен Путин държеше да се увери, че всичко е наред, обясни телевизионната говорителка. Тази сцена, организирана заедно със специалистите от програма на московския институт “Северцов”, финансирана от държавната петролна компания “Транснефт”, предизвика полемика.

Руският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) разкри, че животното било уловено няколко ди по-рано в друг район и пренесено с хеликоптер на 160 километра за случая. Изтръгването на животното от естествената му среда е престъпление, отбеляза в изявление програма за биоразнообразието, финансирана от Програмата на ООН за развитие (ПРООН), допълвайки, че маркирането на леопарда вероятно е отнело четвърт час.

Институт “Северцов” се защити в комюнике с аргумента, че животното трябвало да бъде уловено, тъй като било ранено и се нуждаело от лечение.
“Леопардът беше болен”, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, окачествявайки обвиненията като безпочвени.

Снежният леопард, хванат специално за Путин. Снимка: правителствен сайт

Ръководителят на финансирана от ПРООН програма Александър Бондарев обаче изрази съмнения относно твърдението. Излезе, че щом е видял премиера, леопардът се е излекувал, каза той. Диво животно в плен може да си изпочупи зъбите, освен това в Русия има не повече от стотина снежни леопарди и всеки екземпляр е по-ценен от злато, подчерта Бондарев.

Програмата на институт “Северцов”, подкрепян от руската власт, изброява общо шест вида застрашени бозайници. Много техни представители се радват в последните години на специално внимание от страна на Путин. През пролетта на 2010 г. видяхме премиера да милва бяла мечка, приспана от учените, за да й бъде поставена яка с предавател. В друг случай Путин “си общуваше” с кит белуга.

През 2008 г. бившият президент бе показан в компанията на женски амурски тигър в Далечния изток. Във видеозапис на сайта на правителството, обут в ловни панталони, той приближава тигър в капан. “Владимир Путин пристига на мястото точно когато тигрицата прави скок”, се казва в коментара. Премиерът изстрелва подкожна стреличка “точно в дясното рамо”. Веднага щом животното заспива, той надява на врата му яка с предавател.

В действителност тръгна мълва, че тигрицата била транспортирана от зоопарка в Хабаровск, отдалечен на 500 км, и била приспана така, че да се събуди точно в момента, когато идва Путин, каза за АФП специалист по този вид тигри, пожелал анонимност. Той предложи това да се провери, като се сравнят шарките по козината, които са уникални за всяко животно.

И докато програмите под висш държавен патронаж се ползват с финансиране и медийно внимание, специалистите се оплакват от ниски заплати и съкращаване на работни места, откакто бе премахнат Федералният комитет за опазване на околната среда. А това стана с решение на Путин от 17 май 2000 г. - десет дни преди идването му в Кремъл.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване