03/31/11 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Пускат централата на AES до края на април

ТЕЦ „AES Гълъбово“ ще бъде въведена в търговска експлоатация до края на април тази година, заяви вчера Рой Рийд, изпълнителен директор на електроцентралата, предаде БТА. Той обясни, че двата блока ще работят с мощност от 210 мвт в началото, а до края на годината ще бъде достигнат максималният им капацитет от 235 мвт. Вече са направени проби за работа при пълно натоварване и те са успешни, каза Рийд. Причината за забавянето на пуска е технически проблем в блоковете. Заради това договорът с изпълнителя на проекта , италианската компания „Алстом Пауър“, е бил прекратен и има заведено дело за проблема в Арбитражния съд в Лондон.
Независимо че ТЕЦ-ът не продава все още енергия на НЕК, токът от централата бе включен в цените за електричеството у нас от юли миналата година. От ДКЕВР вече обясниха, че 3% от поскъпването на тока у нас е заради задължението на НЕК да изкупува тока от централата. Регулаторът е одобрил електроенергията от ТЕЦ "AES Гълъбово" да се продава на обществения доставчик по 126,75 лв./мвтч при искани от централата близо 136 лв./мвтч.
От понеделник се очаква да бъдат възстановени доставките на лигнитни въглища от „Мини "Марица-изток", каза вчера Питър Лийдгоу, главен представите на AES у нас. Инвестицията в новия ТЕЦ е за 1,2 млрд. евро. Допълнителните средства за приключването на проекта ще бъдат осигурени от американската компания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване