03/31/11 19:32
(http://www.klassa.bg/)

Холдинг може да обедини ютилити услугите в София

Холдингова структура се предвижда да обедини комуналните дружества в София, каза вчера председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, цитиран от БТА. По думите му разговорите са още в много първоначален вид, но идеята е комуналните дейности в града да имат общо ръководство.
Според Иванов в една такава структура може да влезе управлението на минералните извори, на общинския дял от „Софийска вода“, както и „Топлофикация-София“. Той добави, че се водят разговори с правителството за придобиването на част от държавния дял в електроразпределителното дружество „ЧЕЗ-Електро“, но те са в много начален вариант. Компанията е собственик на елмрежата в Западна България.
Съветниците от ГЕРБ пък наблегнаха на необходимостта от стабилизация и оздравяване на софийската топлофикация. В момента дружеството има текущи задължения към „Булгаргаз“ за около 100 млн. лв., но до 15 април ще плати 60 млн. лв. от задълженията си към газовия доставчик, увери вчера изпълнителният директор Стоян Цветанов. Според него било изключително важно да се въведе целогодишно плащане на равни вноски на парното и на топлата вода. Според Цветанов в момента 20 хиляди абонати на „Топлофикация-София“ използват този метод.
Това не трябва да се вменява на всички абонати, а хората трябва да имат избор, смята обаче кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя не подкрепя и предложението дружеството да изключва цели блокове, ако две трети от собствениците в тях не си плащат редовно сметките. Във връзка с обявеното обединяване на комуналните услуги Фандъкова каза, че е несериозно да се иска и отказ от общински услуги при неплатени сметки за парно. Според нея „Топлофикация-София“ има и други начини да си събере вземанията.
На заседанието на общинския съвет бе одобрен и бизнес планът на дружеството. Компанията трябва да представи документа и пред ДКЕВР. Около 7500 са неговите нови клиенти през 2010 г., като няма отказали се от услугата, добави Цветанов. Около 3200 пък са извънсъдебните споразумения с длъжници на "Топлофикация-София".
Общинските съветници отхвърлиха предложените законодателни инициативи за инкриминирането на кражбите на топлоенергия, заплащането на равни вноски и прекъсването на топлоподаването към сгради с над 75 процента неплащащи абонати. Загубата на компанията за 2010 г. се очаква да бъде под 15 млн. лв., заяви председателят на СОС Андрей Иванов. Фандъкова добави, че краткосрочните цели пред общината са оздравяването и стабилизирането на дружеството. „Топлофикация“ ще избере и изпълнител за проучване на мерките, които трябва да се предприемат, за да се изгради мощност, която да преработва отпадъчни материали, каза съветникът от ГЕРБ Валя Чилова. Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев заяви, че до края на април ще внесе предложение за приватизацията на дружеството или концесионирането му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване