04/01/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кръв и хаос в “страната на какаото”

Росбалт

Събитията в Либия отклониха вниманието на наблюдателите от центъра на африканския континент - Кот д’Ивоар. Четиримесечната въоръжена конфронтация в тази държава заплашва да прерасне в тотална гражданска война. ООН прави опити да примири противоборстващите страни - международната общност е изправена пред поредния тест дали взема обосновани решения. През това време обаче след либийския петрол от световните пазари може да изчезне и какаото.

Във вторник силите на Аласан Уатара, един от претендентите за президентския пост в Кот д’Ивоар, превзеха ключови във военностратегически план градове. Въстаниците поеха контрола над Далоа и Бондуку. Това им отвори пътя към административната столица Ямусукро и най-важното морско пристанище Сан Педро. Дотогава битки се водеха само в западните райони на Кот д’Ивоар и в северната част на най-големия град, Абиджан. Сега противниците на бившия президент Лоран Гбагбо могат да се надяват, че щом контролират столицата и пристанището, това ще го принуди да напусне поста.

Да припомним причината за гражданската война: Аласан Уатара бе признат за победител в президентските избори миналия ноември, но все още не може да встъпи в длъжност. Бившият държавен глава Лоран Гбагбо, изгубил вота, оспорва резултатите и отказва да се оттегли. Всеки от двамата - и Уатара, и Гбагбо, се обяви за президент. Първият е признат за легитимен от ООН, Африканския съюз и други международни и регионални организации, а вторият има сериозна подкрепа в самата страна.

Конфронтацията между привържениците на двамата лидери трае над четири месеца и се нажежи дотам, че според Върховния комисариат на ООН за бежанците страхът от гражданска война е принудил поне 116 хиляди души да напуснат Кот д’Ивоар. Бежанците се укриват в съседни африкански държави. Повечето - 112 000, са намерили подслон в Либерия. Всеки ден там пристигат нови 300-400 души.

Международната общност прави опити да реши политическата криза, която заплашва да прерасне в хуманитарна катастрофа. На 29 март Франция дори настоя Съветът за сигурност на ООН да приеме специална резолюция за положението в Кот д’Ивоар, евентуално да наложи и санкции. При все че в африканската държава действа мисия на ООН от над 9 хиляди души. Тя включва военнослужещи и полицаи от 54 държави, включително от Русия и Украйна. Във френската мисия “Ликорн” (”Еднорог”) там са разположени още 900 души. Противоборстващите страни с всички средства пречат на миротворческия контингент да изпълнява задълженията си.

Освен това, държавните власти наложиха ембарго върху износа на какао, а Кот д’Ивоар е най-големият в света производител на какаови зърна с дял от 40 процента на световния пазар и годишен износ за 4,5 милиарда долара по текущи цени. Аласан Уатара дори заплаши да превърне ембаргото в безсрочно, ако Лоран Гбагбо не се откаже от битката за власт. В резултат световните цени на какаовите зърна скочиха с 10 на сто само през последния месец. Експертите са сигурни, че скоро те ще надхвърлят предишния рекорд от 1979 г. - 3720 долара за тон. Критичната ситуация е сред най-големите заплахи, надвисвали над шоколадения отрасъл през цялата му история.

Някои медии побързаха да заявят, че конфронтацията в Кот д’Ивоар може да прерасне в същинска гражданска война, при това “заплашва стабилността на целия африкански континент”. И наистина, котдивоарската нестабилност се отразява на положението в Гана, където в момента има над три хиляди бежанци, също и в Гвинея, Мали, Буркина Фасо, Бенин и Нигерия.

Ако оставим настрана икономическия аспект, събитията в Кот д’Ивоар няма да повлияят пряко събитията в повечето други африкански държави с изключение на тези в пряко съседство, заяви пред Росбалт Дмитрий Бондаренко, зам.-директор на Института за Африка към Руската академия на науките. Според Бондаренко обаче може да се очаква подновяване на гражданската война в държавата, разцепена надве - на мюсюлмански ...

Публикувана на 04/01/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11427/krav-i-haos-v-stranata-na-kakaoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване