04/02/11 07:23
(http://e-vestnik.bg/)

Ню Йорк, Ню Йорк… през погледа на един българин

Снимки: авторът

Следващите редове са от Йордан Матеев, главният редактор на българското издание на сп. “Форбс”, което излезе тия дни на пазара. Той е бил на едноседмично посещение при издателите на “Форбс” в Ню Йорк неотдавна и споделя впечатленията си от града в своя блог “Икономика на всичко“.

Още след кацането на летище JFK се сблъсках с американски футбол. Докато чаках на опашката за гранична проверка телевизорите предаваха супербоула - това е финала, най-важното спортно събитие на годината в САЩ. Не ме питайте кои бяха отборите и кой победи. Дори не знам правилата, а преди 10-11 г. когато отново бях в САЩ заспах по време на един от най-драматичните финали в историята на този спорт.

Снимки: авторът

Няма по-скъпа рекламна минута в света от телевизионен клип по време на супербоула. Една от причините за това вероятно е, че на следващия ден единствената тема, която е по-обсъждана от супербоула е телевизионните реклами по време на супербоула. А печелившата реклама тази година е на “Фолксваген”, наречена “Силата е с него” (виж клипа тук). Дете, облечено като Дарт Вейдър се опитва за премества разни неща, а накрая и колата на баща си, като използва “силата”. Самото дете стана звезда за една вечер и в деня след мача даваше интервюта по най-гледаните телевизионни програми.

А новинарските телевизии най-често показваха на живо събитията в Египет като Breaking News.Може би ще си помислите, че твърде много съм гледал телевизия за човек, който е в Ню Йорк, при това за кратко. Причината е, че за една седмица не можах да се адаптирам към промяната на часовия пояс и не ми се събират повече от 3-4 часа сън на денонощие. Опитвах се да използвам телевизията за приспивателно.

Снимки: авторът

Някои таксиметрови шофьори в Ню Йорк лъжат, ако разберат, че не сте местен. Това разбрах като видях, че в разписката, която поисках за превоза от летището до Манхатън са записани 10 долара бакшиш.

Такситата в САЩ винаги са били големи, но вече има и SUV (б. р. - джипове). Моята кола в България изглежда голяма, а в Ню Йорк - малка.

Една от големите промени които забелязах в сравнение с преди 10 години беше почти пълната липса на лимузини. Те за заменени от огромни черни автомобили (горе-долу колкото българските маршрутки), управлявани от лични шофьори.

Ако човек се загледа по автомобилите бързо ще открие някой хибрид.

Снимки: авторът

Таймс Скуеър е впечатляващо място. Така беше и преди 10 години. Тогава ми казаха, че кметът Джулиани съвсем наскоро е изгонил от площада проститутките и техните сводници. Но беше пълно с евтини и грозни китайски магазинчета. Пазарът явно ги и изхвърлил, защото сега площадът е пълен с лъскави витрини.

Другата голяма промяна на Таймс Скуеър е, че едното от двете авенюта, които формират площада (Шесто авеню и Бродуей) е спряно от движение. И като цяло, прави впечатление, че на централни места има повече място за пешеходци, а на тротоарите са изнесени маси на кафенета, както е в Европа.

Снимки: авторът

Аз ходя много бързо. Хората, които вървят с мен обикновено трудно смогват на темпото ми. И в България никой не ме изпреварва по тротоарите, освен ако не тича. В Ню Йорк често ме изпреварваха, включително жени, особено сутрин и вечер когато хората съответно отиват и се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване