04/02/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Радиоактивна вода изтича от атомната електроцентрала Фукушима в океана

"Радиоактивна вода изтича в океана от 20 сантиметрова пукнатина в една от контейнерите шахти на увредената от земетресението атомна електроцентрала Фукушима в Япония," съобщи  операторът на централата TEPCO (Tokyo Electric Power Co), цитиран от BBC.
Пукнатината, открита в шахта под реактор N 2, се смята за източника на радиацията, установена в крайбрежните води през последните дни, съобщиха официални представители на TEPCO.

Операторът на централата подготвя наливането на бетон в пукнатината, за да спре разпространението на радиацията.

Японският министър председател, Наото Кан, посети най-тежко засегнатите райони от земетресението и вълните цунами, в Североизточна Япония миналия месец.

Хидехико Нишияма, Заместник-генерален директор на Агенцията за ядрена и индустриална безопасност, съобщи на пресконференция, че TEPCO планира наливането на бетон в пукнатината, за да я запечата. "Ние се опитваме да установим причината за покачващите се равнища на радиация в морската вода, в близост до централата, и в тази връзка, това вероятно е един от източниците",   заяви господин Нишияма. "Може да има и други подобни пробойни в района, и трябва да ги открием възможно най-бързо."

По-рано, представители на TEPCO съобщиха, че считат, че има непрекъснато изтичане на радиоактивен материал от централата, но все още не бяха установили причината за разлива.
Измерената радиоактивност на въздуха над радиоактивната вода в контейнера е 1000 мили сиверта.

”Откриването на източника на теча е положително развитие,” заяви кореспондентът на BBC в Токио, Рейчъл Харви. ”Предизвикателството сега е да се запечата отвора, да се провери дали няма и други пукнатини, както и да се отстрани заразената течност,” добавя тя.

В петък, Секретарят по енергетика на САЩ, Стивън Чу съобщи, че около 70% от активната зона на един от реакторите и около 30% от втори са силно повредени, като уточни, че цифрите не са окончателни, тъй като високите нива на радиация възпрепятстват работещите специалисти да проучат отблизо засегнатите части.

Представителите на TEPCO и на Агенцията за ядрена безопасност не са потвърдили тази оценка, предаде Асошиейтед прес.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване