04/03/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

"Ал Кайда", "Хизбула" и "Хамас" с логистичен център в Бразилия

Бразилия се е превърнала в логистичен център за терористи от международната мрежа “Ал Кайда”, ливанската шиитска групировка “Хизбула” и радикалното палестинско движение “Хамас”, съобщи сп. “Вежа”. Това показва разследване на ЦРУ, ФБР и бразилското разузнаване. Активисти на “Ал Кайда”, живеещи в Бразилия, координират дейността на групировката, събират последователи и пари и планират нападения. ФБР разполага с информация, че екстремисти действат в граничния регион между Бразилия, Парагвай и Аржентина.
В Сао Пауло живее Халед Хюсеин Али, които е един от “шефовете на ислямистката пропаганда” на “Ал Кайда” и координира дейността на екстремистите в 17 страни. Привидно води нормален живот – женен е, има дъщеря и добра професия, докато през 2009 г. при обиск в дома му полицията открива направени от него видеозаписи с призиви към членовете на терористичната мрежа за агресия срещу евреи, чернокожи и друговерци. Тези материали са изпращани до многобройни последователи в САЩ. Али прекарва около 20 дни в затвора по обвинение в расизъм, след което е освободен, защото бразилското законодателство не предвижда специални наказания за подобен вид престъпления. От федералната полиция коментираха, че тези случаи рязко са се увеличили, но засега “пропагандаторите” само са наблюдавани и не са взети конкретни мерки срещу тях. Друг проблем е обстоятелството, че членовете на общности от страни в Близкия изток получават парични пратки съвсем законно. Въпреки че сумите са огромни, както и подозренията на полицията, все още нищо не е доказано.
Това ново за Бразилия явление изисква много по-активно сътрудничество със САЩ, които са най-голямата цел на екстремистите, коментира изданието. Отношенията между двете страни станаха по-приятелски, след като президентът Дилма Русеф пое поста, отбелязва “Вежа”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване