04/03/11 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Георги Ранделов, изпълнителен директор на „Майкрософт“ България: Диалогът между бизнеса и правителството е по-важен от самите регулации

- Г-н Ранделов, какви са особеностите на пазара за софтуер и хардуер в България и пред какви трудности е изправен „Майкрософт“ тук?
- Всеки пазар има своите особености. За последните 11 години, в които „Майкрософт“ има представителство в България, компанията успя да развие екосистема от повече от 800 партньора, които ни дават възможност да достигнем до всеки бизнес сегмент във всеки географски регион на страната. Що се отнася до трудностите, аз мисля, че кризата, колкото и да е тежка, имаше пречистващ ефект. На пазара останаха сериозните фирми, които предлагат качествени продукти и услуги. Те от друга страна трябваше да си променят модела на работа така, че да станат по-конкурентоспособни.
Друга особеност на нашата реалност: за съжаление България има едно от най-високите нива на използване на нелицензиран софтуер в ЕС - 67% - почти двойно, в сравнение със средната стойност в ЕС. Според анализаторите на IDC в България само за 2009 г. загубите на софтуерната индустрия вследствие на пиратството се изчисляват на 115 млн. долара (данните за 2010 г. все още не са обявени). Това в крайна сметка не е загуба само за нашата индустрия, но и за страната като цяло. От друга страна обаче, сме свидетели не само на добро желание, но и на реални действия от страна на българското правителство за намаляването на употребата на нелицензиран софтуер. Това е ангажимент, който държавата е поела като член на ЕС. Доволни сме от действията и мерките, които се предприемат. Наясно сме, че това е продължителен процес, който няма да приключи за няколко дни, а ще отнеме месеци и години. Много ясно изказахме нашето мнение и към колегите в САЩ. България трябва да остане извън „Доклад 301” (на страни, в които има неблагоприятна бизнес среда), защото мерките, които предприема българското правителство, трябва да бъдат оценени. Естествено аз мога да говоря само от името на “Майкрософт“. В този разговор участват например и звукозаписната индустрия, и филмовата индустрия, които имат своята позиция. Нашето мнение обаче е, че България върви в правилната посока и не трябва да отстъпва от нея.

- Как вървят продажбите и какви са очакванията ви за 2011 г.?
- „Майкрософт“ вече представи някои нови продукти. Ще дам пример с Kinect – система за игрови конзоли, разработена за Xbox 360. Само през първите 4 месеца от пускането й на пазара са продадени повече от 10 млн. устройства, което отрежда на Kinect място сред най-бързо продаваното потребителско технологично устройство в рекордите на „Гинес“. Уникалното е, че Kinect разчита гласа и жестовете на потребителя и ги предава на електронния герой, вече няма нужда от посредник между играта и желанията на играещия. Що се отнася до очакванията ни за 2011 г., ще изпълним ангажимента за много бързо навлизане на облачните технологии и ще покажем, че не само навлизането на иновациите е важно, а и че те носят реални бизнес ползи.

- Има ли криза в сектора или вече се забелязва отминаването й? Засегната ли е „Майкрософт“ и по какъв начин? Каква е бизнес средата тук?
- Вече има ясни сигнали, че кризата отминава. В световен мащаб няма фирма от големите организации, която да намали бюджетите си за развитие на нови технологии, така че кризата не удари този аспект на бизнеса. Тези компании, които продължават да инвестират в иновации, ще се окажат в по-добра позиция да отбележат по-бърз растеж в момента, в който световната икономика започне да се възстановява, а това вече се случва. Затова „Майкрософт“ продължава да мисли за бъдещето и да инвестира. Само през 2010 г. инвестирахме 9,5 млрд. долара в световен мащаб в научноизследователска и развойна дейност. В България бюджетите, които бяха планирани за изграждане на различни ИТ проекти, за съжаление бяха намалени. В много фирми дори напълно отрязани. Това беше първото перо на икономии, с което се разделиха компаниите.

- Какви са иновативните продукти, които предлагате в момента и върху които работите?
- „Майкрософт“ се фокусира върху развитието на технологиите в облака. При използването на такава технология не е необходимо една фирма да инвестира в създаване на собствена технологична инфраструктура и няма нужда от средства за създаване на собствен център за съхранение на данни и поддръжка. Едно от основните предимства на този модел е, че се заплаща само консумираната услуга, което го прави подходящ и достъпен както за стартиращи компании, така за малки и средни предприятия и големи корпорации. Единственото условие е фирмите да имат достъп до интернет. Казано накратко, технологиите в облака предлагат на бизнеса възможността да бъде по-конкурентен, използвайки най-новите ИТ технологии и без да се налага да прави големи първоначални инвестиции.

- Има ли недостиг на трудов ресурс? На какво ниво са служителите ви у нас?
- Мисля, че в момента няма недостиг на кадри. Продължават да се търсят и ценят мотивирани специалисти, които имат желание да се учат и да развиват своите умения постоянно. Нашият екип се състои от точно такива професионалисти.

- Необходима ли е промяна в обучението и каква точно трябва да бъде тя?
- Според мен отмина времето, когато се говореше за това колко е важно обучението по ИТ. Отдавна вече ИТ уменията са само необходима предпоставка да бъдеш успешен, независимо в каква бизнес сфера. Те трябва да са средството, чрез което се улеснява усвояването на материала по всички предмети. Така ИТ ще се интегрират напълно във всеки учебен предмет. За нас подкрепата на образованието е дългосрочна цел. Досега, в рамките на програмата „Партньори в познанието“, компанията е инвестирала повече от 1 000 000 дол. в средното образование за периода 2003-2009 г. През следващите 4 години още 800 000 ще бъдат инвестирани. Това са усилия, които дават видими резултати и се оценяват от българското общество. Наскоро проектът ни „Дигитален клас“, който се реализира в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката, бе отличен с първа награда в категорията „Инвеститор в знанието“ на осмите годишни награди на БФБЛ за социално отговорен бизнес. В проекта участват повече от 165 000 ученици и учители от страната. Техните училища разполагат с модерна, базирана на Live@Edu, платформа за комуникация и работа в екип, споделяне на документи и създаване на собствен сайт в интернет.

- Какви са плановете за развитие на компанията у нас и въобще по света?
- Както вече споменах, плановете ни са свързани с развитието на технологиите в облака. Както и досега, „Майкрософт” ще продължава да предлага продукти и услуги, които покриват всички аспекти на динамичния живот на съвременния човек – работа, забавление, общуване – всичко това навсякъде и от всякакъв вид устройство – мобилен телефон, браузър, компютър.
Освен предлагането на конкретни продукти, за „Майкрософт“ е важно да подкрепя развитието на локалните икономики и конкурентоспособност на страните, в които работи. В България ще продължим да развиваме програмата за подпомагане на малкия и средния бизнес EUGA (European Union Grants Advisor). Това е изключително важно, защото гръбнакът на местната икономика е именно малкият и средният бизнес. Програмата стартира през 2007 г. и работи като консорциум между банки, браншови организации и компании от телеком и ИКТ сектора. Вече имаме сериозни успехи - консултирани са повече от 700 български компании и организации, подадени са проекти за над 25 милиона евро, a одобрените са на стойност 16 милиона евро.

- Очаквате ли някаква намеса от страна на държавата в бизнеса? Трябва ли да се промени законодателството и по какъв начин трябва да се помага на бизнеса?
- По-важно от самите регулации е да има реален диалог между бизнеса и правителството и воля, желание за партньорство. Смятам, че такива има и от това ще спечели обществото ни като цяло.

- В последно време бизнесът се старае да бъде „зелен“. Как вие гледате на тази тенденция?
- Това не е просто мода, а необходимост, ако искаме децата ни да живеят в нормална среда. В нашия офис започваме от „малките неща“ в ежедневието – разделно събиране на боклука, изключване на компютрите и светлините в края на работния ден, имаме и контейнер за стари батерии.
За „Майкрософт“ в световен мащаб е важно да следи нивото на отделяните вредни емисии и постоянно да работи за намаляването им. До 2012 г. сме си поставили за цел да се намалят излъчваните вредни емисии с поне 30% – сравнено със стойностите от 2007 г. Ще постигнем тази цел чрез подобряване на енергийната ефективност на офисите и центровете ни за данни, намаляване на пътуванията по въздух и увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници. „Майкрософт“ доброволно обявява данните за отделяните емисии чрез проекта Carbon Disclosure Project и информацията може да бъде намерена на www.cdproject.net. Освен това новите центрове за съхранение на данни консумират 50% по-малко енергия в сравнение със стандартни центрове, построени само преди 3 години. Мислим „зелено“ и когато разработваме нови продукти: Windows 7 обединява енергийно ефективни механизми, които дават възможност на потребителите успешно да управляват консумацията на енергия. Тези качества на новия софтуер увеличават и живота на батериите на лаптопите. Практическа новост на операционната система е възможността за управление на енергийната ефективност във времето, когато не се работи на компютъра. Windows 7 вече използва всяка възможност, дори кратките периоди от „неработно” време между натискането на отделните бутони по клавиатурата при писане, за да намали консумацията на енергия до най-ниското възможно ниво. Въведена е и функция за адаптиране на светлината, която намалява яркостта на дисплея след определен период на бездействие от страна на потребителя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване