04/03/11 23:56
(http://e-vestnik.bg/)

Купувачите на “Труд” и “24 часа” орезилиха българския печат. Журналистиката е в капан

Купувачите на “Труд” и “24 часа” след обявяването на сделката - отляво надясно: Христо Грозев, Любомир Павлов, Даниел Руц, Карл Фон Хабсбург, Огнян Донев. Снимка: в. “Дневник”

Както и да го въртят и сучат собствениците на “24 часа” и “Труд”, с техните разправии хвърлиха петно върху целия български печат.
Не че беше неочаквано. Дори в e-vestnik преди време изказахме предположения за нещо подобно (виж тук), но чак такъв грозен скандал за собственост никой не е очаквал.

Само няколко месеца след едни захаросани изявления за това как новите собственици – австриец, германец и българин от Австрия, от една страна, и от друга – Любомир Павлов и Огнян Донев – ще развиват до нови висоти “24 часа” и “Труд”, те се обвиняват един друг и станаха клиенти на прокуратурата, която ще изяснява кой как лъже другия.

Едни хубави хора издават вестници…

Ситуацията с българските вестници е нерадостна. Най-големият собственик Дилян Пеевски, в съдружие с майка си, притежава “Телеграф” (най-тиражния всекидневник, продава се на дъмпингова цена 40 ст.), “Монитор”, “Уикенд” (най-тиражния седмичник), два вестника в провинцията и две телевизии. Някои части на тази медийна империя са на някакви фирми в чужбина, чиято собственост не може да се изясни, но като ги четеш и гледаш, всичко е ясно. Пеевски притежава вече чрез няколко фирми и над 50% от пазара за разпространение на печатни издания. Той е бивш зам-министър, уволнен от предишния премиер заради съмнения за корупция и после възстановен по искане на Ахмед Доган. Срещу неговото бившо министерство и лично срещу него се очакваше да има разследване. Но неговите вестници подкрепят мощно сегашното правителство и няма разследване. Пеевски е депутат от опозицията денем, а вечер редактор на пропагандни издания, изграждащи имиджа на премиера на власт. Зад медийната империя седи една Корпоративна банка, в която правителството е набутало куп сметки на държавата.
Като гледаш отстрани, някак те обзема радостно чувство колко е нeзависима българската преса.

Другият голям издател е Тодор Батков (в. “Стандарт”). И този вестник се занимава с пропаганда и агитация на успехите на сегашното правителство. Защо е избрал тази политика, той си знае. А издателят се появи в доклада на бившия посланик на САЩ, изтекъл в “Уикилийкс”, като един от мафиотите в България, връзка с руски мафиоти.

И другите големи издатели са споменатите нови собственици на вестниците “Труд” и “24 часа”. На фона на останалите може да минат и за далеч по-светли фигури. Поне в момента двата вестника се държат по-независимо от тези на Пеевски и Батков. Но човек не трябва да се заблуждава.

“Труд” и “24 часа” паднаха жертва

на конюнктурни интереси. Дали наистина са в ръцете на издатели, които имат амбиция да развиват медии? По-скоро искат да ги използват като инструмент. Това веднага пролича от взаимните обвинения на собствениците.
Най-напред Павлов обвинява съдружника си Грозев, който олицетворяваше някакви европейски инвеститори на мястото на досегашните германски, че искал да вкарва като акционери в двата вестника собствениците на винпром “Пещера”, на които дължал много пари. И убеждавал Павлов да го запознае с тях, те били свестни хора. Същевременно, по думите на Павлов, Грозев се страхувал от тях, казал му дори – “Ще ме убият”. Нещо в обясненията на Павлов куца – хем били свестни хора, хем Грозев се страхувал от тях. Грозев категорично отрича да е имал намерения да намесва хора от винпром “Пещера”. А те също отрекоха, че имат интерес да стават собственици на медии (то алкохолни босове трябва да са луди, наистина, да стават съдружници в тия вестници).
Другият пункт, в който обясненията на Павлов куцат, е, че Грозев искал да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване