04/03/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Църквата канонизира мъчениците от Батак и Ново село

Българската православна църква канонизира вчера мъчениците от Батак и Ново село, избити през 1876 година от башибозушка войска, предвождана от Ахмед Ага Баруталията, заради бунта им срещу турските поробители. Паметта на загиналите в Батак ще се почита на 17 май, като денят ще се нарича Събор на Баташките мъченици. Новомъчениците от новоселския манастир „Света Троица“ в Априлци ще се почитат на 9 май. Между 4000 и 5000 е броят на канонизираните българи от Батак и около 700 са канонизираните от въстанието в Ново село, Батошево и Кръвеник.
Канонизацията бе извършена от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в катедралния храм „Св. Александър Невски“, в съслужение с духовници от Българската православна църква. Лично той освети иконите с изображенията на мъчениците. На църковната служба вчера бе прочетено синодално послание от секретаря на Светия синод на Българската православна църква епископ Наум. На службата присъстваха много от митрополитите на Българската православна църква, представители на духовните семинарии, на Светия синод, свещеници. На нея дойдоха още президентът Георги Първанов и председателят на парламента Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, кметът на София Йорданка Фандъкова, политици и граждани. След като влезе в храма, президентът обяви, че няма по-добър избор за канонизация от баташките мъченици. Той се поклони пред новоосветените икони на мъчениците от Батак и Ново село. На влизане в катедралата председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че сме длъжни да отдадем заслуженото към онези мъченици за вярата и свободата на България. На въпроса, дали смята, че канонизирането е закъсняло, тя коментира, че това са църковни дела и светската власт няма как да се намесва. Когато то обаче е факт, представителите на държавните институции са длъжни да бъдат редом с представителите на Светия синод, коментира Цачева. Председателят на парламента обяви още, че не се е замисляла кого би предложила за канонизиране, ако има възможността да го направи. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък изпрати писмо вчера до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с което изразява благодарност за решението да бъдат канонизирани мъчениците от Баташкото и Новоселското клане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване