04/04/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Асандж: “Уикилийкс” ще подпали и Балканите като арабския свят

Публикуването на секретни документи за Босна и Херцеговина и останалите държави от Югоизточна Европа ще предизвика на Балканите същия сценарий като този в арабския свят, твърди основателят на “Уикилийкс” (WikiLeaks) Джулиан Асандж, цитиран от македонския телевизионен канал ТВ 77.

Асандж е убеден, че това ще се случи, подчертавайки, че ще бъдат публикувани документите от последните шест години на посолството на САЩ в Босна и Херцеговина. Вероятно това е моделът, по който ще влияят документите на този регион, когато бъдат оповестени, заявил Асандж за босненския в. “Дневни аваз”.

Според австралиеца “Уикилийкс” е допринесъл за революциите в Тунис и Египет, а и документите, които сега се публикуват в Румъния, имат голямо влияние. Наскоро румънските вестници разпространиха грами от американското посолство в Букурещ, публикувани в “Уикилийкс”. От тях станаха известни редица контакти между влиятелни фигури от румънския политически и обществен живот с американските дипломати по наболели теми от дневния ред на Румъния в периода 2006-2009 г.

Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Виктор Понта обвини президента Траян Бъсеску, че е предал интересите на страната, след като публикуваните от “Уикилийкс” телеграми показаха, че Бъсеску бил помогнал американският военнослужещ, който през декември 2004 г. стана причина за смъртта на един от най-популярните румънски рок-музиканти Теофил Петер, да избегне наказанието. Тео Петер загина при катастрофа през декември 2004 г. в Букурещ.

Произшествието бе предизвикано от американския морски пехотинец Робърт Кристофър, който работеше тогава в американското посолство. Джипът на американеца налетя с висока скорост върху таксито, в което пътуваше музикантът. Според данните на полицията американецът е шофирал след употреба на алкохол, но той отказа да даде проба и бързо напусна страната. Макар че Румъния получи обещание, че Кристофър ще бъде наказан за деянието си, в Щатите той получи оправдателна присъда, което силно възмути румънската общественост.

Другото скандално разкритие на “Уикилийкс” е свързано с решението на Букурещ да купи от САЩ употребявани изтребители Ф-16, което бе обяснено с липса на средства за закупуване на нова техника. Това предизвика недоволство в Брюксел. Европейският консорциум “Юрофайтър” изрази възмущение, че “решението за закупуване на американските самолети е било взето без провеждането на международен търг, каквато е процедурата в ЕС”.

По думите на Асандж публикуването на тайни документи най-вероятно с времето ще се случва все по-често, като процесът няма да бъде преустановен. Във връзка с това той е подчертал, че няма намерение да се споразумява със САЩ. “Те се опитват да ни накарат да замълчим, като искат да унищожим всичко, което досега сме публикували и всичко, което тепърва ще публикуваме, както и да прекъснем контактите си с т. нар. “информатори” от американската армия.

Разбира се, ние отказахме”, заявил Асандж, допълвайки, че има подкрепата на американските граждани и хората в света, които искат да има прозрачност и да знаят истината.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване