04/04/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Асен Ягодин: Инвестирането на Сребърния фонд на БФБ ще донесе висока доходност

Инвестирането на част от Сребърния фонд в акции и облигации на Българска фондова борса ще доведе до по-висока доходност, която ще бъде нужна след години заради застаряването на населението. Това обясни Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка и председател на Борда на директорите на БФБ, по повод идеята на финансовия министър до 20% от парите в Сребърния фонд да се инвестират в български публични компании. Според Ягодин едни от най-значимите компании, които са водещи за икономиката на страната, са публични дружества и с увеличаването на капитализацията на борсата ще влязат и другите структуроопределящи за икономиката дружества. Инвестирането на фонда на БФБ е една форма на по-ефективно използване на средствата.
Населението застарява и ще има проблеми с пенсионната система, ако парите не бъдат инвестирани с по-висока доходност, предупреди изпълнителният директор на Пощенска банка. Портфейлните мениджъри едва ли ще допуснат прекомерна концентрация на държавен капитал в отделни компании. Ягодин коментира, че като цяло в много редки случаи има компании, които търгуват свободно голям процент от своите акции. В масовия случай 5 до 15 на сто са за свободна търговия, затова не може да се говори за концентрация.
Припомняме, че през изминалата седмица Министерството на финансите обяви идеята си да се сформира работна група, която да подготви промени в Закона за Сребърния фонд, така че част от средствата в него да могат да се инвестират в акции и облигации на компании, листнати на БФБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване