04/04/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов разкритикува пакта "Евро плюс"

Президентът Георги Първанов разкритикува вчера позицията на правителството за пакта „Евро плюс“. Държавният глава изрази позициите си по редица актуални въпроси в интервю за сутрешния блок на bTV.
„Беше взето едно решение за създаването на пакта "Евро плюс" и България се присъедини някак си, образно казано, без да се усети как стана, с едно решение на МС на подпис, без да е проведено самото заседание. Тук има ако не нарушение, поне морален конфликт с конституцията“, коментира Първанов.
„На този пакт аз гледам доста противоречиво. От една страна, той би трябвало да дава стимули на страни като България за развитие на конкурентност. Не само да спасява страни, които са пред фалит. Но ако ние помагаме на две страни, които са на ръба на фалита, аз питам: защо никой не мисли да помогне на страни като България?“, каза президентът.
В тази връзка той заяви още, че е готов да свика КСНС по темата за икономическата и социалната сигурност у нас.

За предстоящите избори

Държавният глава съобщи, че на 12 април предстоят консултации с парламентарно представените партии, на които ще се обсъжда датата за президентските и местните избори. „Мисля, че изборите ще бъдат някъде между 20 октомври и 20 ноември“, каза Георги Първанов.
„Бях силно изненадан, че кандидатурата на ГЕРБ за президент ще бъде мъж или жена“, коментира президентът. Той не се съгласи с твърдението, че президентските избори са предрешени в полза на управляващата партия.
„Каза го един социолог. Аз мога да ви цитирам две други агенции, които, в моите очи поне, стоят малко по-авторитетно. Например, че съотношението кандидат на ГЕРБ – не-ГЕРБ е 1:2 в полза на не-ГЕРБ кандидат“, каза президентът. Според него вариантът, при който бившата тройна коалиция застава зад общ кандидат за президент, „не е най-печелившата формула“, защото тази коалиция още не е заличила лошия спомен. Част от този лош спомен според Първанов бил „несправедливо създаден“.
Според него в самата БСП част от номинациите вече са известни, „независимо дали става дума за Ивайло Калфин, за Костадин Паскалев, за Меглена Плугчиева“.
„Разбира се, Меглена Кунева е също една солидна кандидатура, тя би била добър президент. Аз мога да спомена имена от дясно и дори от ГЕРБ, но се опасявам, че само ще им създам проблеми“, коментира още държавният глава.

За АЕЦ „Белене“

Георги Първанов заяви, че е готов да предложи на парламента идеята да се организира референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене“ съвместно с местните и президентските избори през есента. Президентът мотивира тази своя идея с това, че избори и референдум „три в едно“ ще излязат по-евтино, а и ще повишат избирателната активност. „Аз продължавам да смятам и дори съм по-убеден, че такъв референдум трябва да има“, уточни той. На въпрос, как ще реагира, ако хората гласуват против „Белене“, Първанов отговори: „Глас народен - глас Божи. Ако народът каже "не", ще се съобразим с това.“

За проекта АБВ

АБВ не е спринтьор, ние не бягаме за дистанцията до есента на тази година. Ние се развиваме като маратонец, коментира Първанов. „От начина, по който работим досега, съм оптимист и мисля, че ще имаме добра партия“, каза президентът. Той допълни, че на следващите парламентарни избори хората ще могат да гласуват за него. Първанов не заяви директно амбиции за премиерския пост, но отрече, че ще се кандидатира за народен представител, с думите „Депутат? Не ме подценявайте.“

За арестите и личните познанства

„Случиха се няколко ареста по един много показен начин, прекалено показен. Аз помня ареста примерно на министър Цонев, който беше оправдан по повечето от делата. Но не се случиха арестите, които хората чакат. Тези, които са гръбнакът, които са ядрото на организираната престъпност, те да са недосегаеми“, смята президентът. „Пак да припомня, че този, който активно е кореспондирал и вероятно още го прави, с Алексей Петров, е неговият бивш приятел от спортните години - настоящият премиер“, каза Георги Първанов. За покойния бизнесмен Михаил Михов президентът каза, че никога не е бил приятел с него, а го познава единствено от спортните зали. „Отношенията ми с премиера са такива, че във всеки един момент, независимо от това, какви реплики сме си подали, аз мога да вдигна телефона и да кажа: има реален проблем - проблем "Шенген", или проблем "Евро плюс", каза президентът.

За армията

Аз съм против това да изграждаме армия за износ, обяви Първанов. „Отклонявам репликата на министър Ангелов за това, че едва ли не аз имам по-старо стратегическо мислене. Все пак позволете ми тази нескромност да напомня, че аз бях този, който пое отговорността за редица непопулярни мерки, свързани с модернизацията на армията“, коментира той. Държавният глава каза още, че научил за подготовката на фрегатата „Дръзки“ за следвоенна мисия в Либия от медиите. Той уточни, че не е против тази мисия, но определи този факт като „пренебрежение към президентската институция“.

За Либия

„Кадафи без съмнение трябва да си ходи и аз съм един от най-радикалните в това отношение. За мен Кадафи трябва да бъде отстранен и да бъде съден“, категоричен бе Първанов. Той прогнозира, че в Либия вероятно ще се наложи и сухопътна операция. „За моралния избор - не мога да го направя, защото знам какъв е Кадафи, но познавам и онези, които са лицето на опозицията. Това бяха хората, които бяха най-активни и най-агресивни и част от тях бяха дори с мракобесно отношение към осъдените българки по времето на процеса“, каза още държавният глава.

За имотните скандали

„Аз не знам дали българският народ е убеден, че тези 7 апартамента, които се спрягат около името на Цветанов, са получени по законния път. Ще дойдат изборите и българите ще се произнесат доколко са повярвали“, коментира държавният глава.
„Намирам за много нелепо Цветанов да обвинява или да визира точно мен“, каза Първанов за своите имоти и допълни, че отдавна е обявил всичко, което семейството му притежава. Той напомни, че вече е заявил готовност НАП да провери произхода на имотите му.

За вълчицата Зорница

За домашния си любимец – женския вълк Зорница, Първанов отбеляза, че няма никакъв конфликт със закона, и покани представители на РИОКОЗ да проверят случая.
„В своята хилядолетна история човечеството не е успяло да опитоми вълк. Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това е новината. Това е уникалното в случая“, каза още президентът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване